U rudniku “Soko” kod Sokobanje, iz za sada nepoznatog razloga rano jutros došlo je do eksplozije.

Bojan Stajić / Foto: Printskrin/Facebook

U nesreći su poginuli rudari Zlatković Darko (43), Nenad Trivunac (37), Petrović Petar (31), Grujić Radovan (47), Čokirilo Branko (56), Branislav Zlatanovoić (65), Živković Bratislav (59), Stajić Bojan (34).

Darko Zlatković /Foto: printscreen facebook

Kolege poginulih rudara nalaze se u blizini mesta tragedije i odmahuju glavama u neverici.

Radovan Grujić / Foto: printscreen facebook
Branko Čokorilo / Foto: printscreen facebook

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara. “U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije”, rekla je Mihajlovićeva.

Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko“, dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

“Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu”, rekao je Spasić.

Drago Milinković, direktor rudnika „Soko“, rekao je da je rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

“Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo“, kaže Milinković.

“Radnici Aleksinačkih rudnika izvode radove u rudniku Soko i deo su ovog kolektiva. Mere se maksimalno poštuju ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti“, rekao je Nemanja Denić, direktor Aleksinačkih rudnika i izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara.

Kurir.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ns.1
01/04/2022 13:53

Mihajlovicka da podnese ostavku!!!