Претрага
Претрага
Close this search box.

OVO SU SIMPTOMI KORONE KOD DECE Obično prolaze bez posledica, a evo kada nastaju PROBLEMI I KOMPLIKACIJE

Foto: Getty Images

Broj zaražene dece korona virusom je u blagom porastu, a od simptoma javlja se temperatura, bol u grlu, suvi kašalj, dijareja, malaksalost.Uglavom do izlečenja dolazi za nedelju dana, a terapija je vitaminska i sa što više tečnosti, ali po potrebi pedijatar može uključiti i dodatne lekove.

Naime, sada se najčešće zaražavaju deca predškolskog uzrasta, njihove kliničke slike nisu teške, objašnjavaju lekari, ali problem nastaje tako što roditelji kasno dovedu dete, koje u međuvremenu zarazi starije ukućane. Lekari savetuju da treba što pre registrovati infircirano dete, kako ne bi dolazilo u kontakt sa starijima, naročito sa hroničnim bolesnicima i širilo dalje virus.

Foto: The Indian Express

Dr Aleksandar Stojanović, direktor DZ Palilula u razgovoru za „Blic“ pojasnio je da je u njihovom domu zdravlja primetno da je broj dece koja su zaražena koronom u blagom porastu, ali da je problem što na prve simptome roditelji ne reaguju. Kako ističe, kliničke slike nisu teške, ali može biti opasno to što su deca prenosioci.

-Kod dece je povećan broj obolelih od kovida 19, zato što roditelji dovode decu kasno. Nekada je temperatura bila prvi znak, sada se uglavnom žale na bolove u grlu, promuklost, tu je i suvi kašalj, temperatura može i izostati. To je možda razlog što ih roditelji odmah ne dovedu, nego drugog, trećeg dana, i to kada se neko u porodici zarazi. Ono što je dalje primetno je da su to uglavnom deca predškolskog uzrasta do sedam godina, tako da oni dolaze više nego adolescenti. Dakle, klinička slika nije nešto izražena, od pet do osam dana to prođe, ali je problem što su deca prenosioci virusa pa se preko deteta može zaraziti otac, majka, deda, baba, objasnio je nedavno dr Stojanović.

Što se terapije tiče, ona zavisi od kliničke slike, ali se uglavnom savetuje uzimanje tečnosti, odmor, voće i povrće koje obiluje vitaminima. Svakako, ako je nešto potrebno dodatno, pedijatar propisuje.

– Deca uglavnom nemaju neku specifičnu terapiju, preporuka je da uzimaju dosta tečnosti, da vode računa da ne zaražavaju druge, da ne idu napolje, da ne idu na sunce, dodaje dr Stojanović.

Foto: Ivana Anđelković / RAS Srbija

Dijareja još jedan od simptoma

Prof. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu za „Blic“ ,takođe je pojasnoo da ima dece među zaraženima, ali ono što je primetno je, da osim nekih uobičajenih simptoma koji se javljaju, sve više je onih koji prijavljaju mučninu i dijareju.

– Simptomi su uobičajeni, kliničke slike nisu teške, ali ono što primećujemo je to je da se žale i na mučninu, povraćanje, slabost, i to su deca koja su se vratila s letovanja. Situacija je trenutno takva da brojevi skaču na svim nivoima, pa tako je i sa decom. Mi smo recimo testirali 101 dete, a od tog broja 22 je bilo pizitivno. Opet apalujem, virus cirkuliše i budite oprezni, deca su prenosioci, pa kako prenose jedni na druge, tako prenose i starijima, kaže profesor Jerkan.

Foto: Insider

Pozitivno 15 do 20 odsto testirane dece

Dr Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula izjavila je nedavno za RTS da se uočava blagi porast zaražene dece u protekle dve do tri nedelje, te da je pozitivno od 15 do 20 odsto testirane dece. Kako je istakla dnevno se pregleda od 30 do 50 dece na teritoriji celog doma zdravlja.

– Imali smo novorođenče koje je staro sedam dana. Zarazilo se od ukućana. Ako je neko od ukućana pozitivan, dete u roku od dva do pet dana dobije simptome. Šarolika je klinička slika, od blago povišene visoke temeprature, pa sa temperaturama do 39 stepeni – zapušenost nosa, malaksalost, gušobolja, a imamo i slučajeve sa povraćanjem i prolivom – izjavila je za RTS dr Jovanović.

Prema njenim rečima, kada se pojavi simptom najbolje je da se dete testira.

Foto: Financial Times

– Dete treba da bude u izolaciji sedam dana i simptomatska je terapija. Daju se lekovi za obaranje temperature, gušobolju, paracetamol ili brufen. Što više tečnosti, blagi zaslađeni čajevi, supe i lagana ishrana – objasnila je dr Jovanović za RTS.

Ono što ohrabruje, kako je istakla, da su komplikacije izuzetno retke.

– Blaga je klinička slika, vrlo brzo prođe i deca se lepo oporave. Savet je, čim se uoči neki simptom, dete treba izolovati, da se ne igra u parkiću, može se prošetati, ali ga ne treba mešati sa starim i bolesnim ljudima. Zatišje je za vakcinaciju. Poneko dete se javi, ali je zatišje. Malo je manje interesovanje, ali se svakako preporučuje, naročito za decu koja su u riziku, koja imaju srčane mane, dijabetes, plućna obolenja, dijabetes, svakako se preporučuje Fajzerova vakcina- navela je dr Jovanović.

Bekić: Izdržaćemo i ovaj talas

Doktor Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja “Savski venac” i koordinator za vakcinaciju, izjavio je nedavno za RTS da na dnevnom nivou ima više zaražene dece. Kako smatra, zdravstveni sistem u Srbiji u poslednje dve godine pokazao jačinu, te da će on sigurno izdržati i ovaj talas. Istakao je da se građani mogu vakcinisati u svim domovima zdravlja, kao i u tržnom centru “Galerija”, gde je u prethodnom periodu vakcinisano 1.000 ljudi.

Kako je istakao vakcinacija se ubrzala u odnosu na jun, te je u prethodnih dvadesetak dana imunizovano oko 16.500 osoba, najviše četvrtom dozom – 10.800.

Foto: New Statesman

-Pridržavajte se epidemioloških mera i još više ubrzajte imunizaciju. To je najbolja formula za uspeh. Imunizacija treba da bude uporna, jer je virus još uporniji – savetuje dr Zoran Bekić.

Zbog epidemiološke situacije, kovid ambulante od prošlog ponedeljka rade od 7 do 20, a u Knez Danilovoj na Paliluli i u Cara Dušana u Zemunu rade 24 sata.

blic.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti