Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju drugi dan Uskrsa. U većini naših sela vaskršnji praznici traju tri dana. Na današnji dan se nastavljaju obilne gozbe na kojima se goste, rođaci, komšije, prijatelji i kumovi.

U vojvođanskim selima zadržao se običaj polivanja devojaka na vaskršnji ponedeljak.

Momci koji su za ženidbu, u prepodnevnim satima, obilaze fijakerima ili karucama devojke u selu koje su za udaju. Sa sobom su vodili i tamburaše ili su i sami nosili instrumente, a obavezan rekvizit im je bio ćup ili kanta sa vodom, kao i flašica sa mirisima. Kada bi došli do kuće devojke, oni bi se prvo najavili roditeljima, pa potom pozvali devojku da izađe.

Tu, na kućnom pragu, momci su devojke polivali vodom, preko kose, a nekad i preko celog odela, a ista devojka je bila dužna da sa njima zaigra kolo. Pre toga čast u vidu farbanih jaja, kolača i vina, devojka je služila svima i time se dokazivala kao vredna i sposobna mlada domaćica.

Momci su tako obilazili celo selo i tokom dana uglavnom stizali da poliju sve devojke. Ovaj običaj ima lepu i duboku simboliku. Polivanjem devojaka, momci su sebi birali i merkali suđenice, a polivanje istih je značilo da momak sebi poliva devojku i time sa nje simbolički spira pređašnje grehe i želi da je uzme sebi za suprugu. Dakle, što je momak više vode potrošio na jednu devojku, to je bila veća šansa da je baš nju sebi odabrao za nevestu.

Jevanđelska dubina običaja nazire se u gostoprimstvu domaćina. Naime, devojka iznosi sve najlepše pripremljeno pred momke koji su došli da čestitaju praznik nad praznicima. Takođe, pranjem kose devojke, momci izobražavaju i podsećaju na otiranje kosom nogu Isusovih, kao i na Gospodnje služenje apostolima, kojima je omivao i brisao noge.

I ovaj lep običaj sve više pada u zaborav. Gotovo da je sveden na minimum, a jedino se u još nekoliko mesta neguje kroz organizaciju od strane kulturno-umetničkih društava.

Iznade svega, ovo je dan za radost i veselje. Zato, neka to bude jedino “pravilo” koje treba da “ispoštujete” na današnji dan – radujte se, smejte se i provedite vreme sa onima koje volite.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments