Foto: FoNet/SPC

Njegova Svetost Patrijarh Porfirije otputovao je danas u Sjedinjene Američke Države, gde će, kako je predviđeno programom posete, boraviti do 5. februara, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Planirano je da patrijarh od 24. do 28. januara poseti parohije i Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u Njujorku, gde će se na licu mesta upoznati sa obnovom Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u požaru na Vaskrs 2016. godine.

U Njujorku će na Savindan, 27. januara služiti svetu liturgiju, a zatim će prisustvati svečanoj proslavi Svetog Save, patrona tamošnjih pravoslavnih Srba. Tokom boravka u Njujorku, patrijarh Porfirije će održati više sastanaka u vezi sa obnovom bogoslužbenog života pravoslavnih Srba u Njujorku, kao i sa obnovom Saborne crkve Svetog Save.

U drugom delu posete, od 29. januara do 4. februara, posetiće Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, gde će održati više sastanaka sa dekanom, upravom, nastavnicima i studentima jedine visokoškolske ustanove SPC na severnoameričkom kontinentu. Prisustvovaće i svečanoj proslavi Svetog Save u organizaciji nastavnika i studenata tog fakulteta.

Planiran je i susret patrijarha sa nadležnim episkopima SPC na prostoru severne, srednje i južne Amerike u manastiru Novoj Gračanici na Trećem jezeru.

Kurir.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Danilo
25/01/2023 09:15

Koga briga šta radi taj ekumenista i otpadnik od Hrista.