Претрага
Претрага
Close this search box.

Peti „Synergy“ festival od 15. do 19. decembra u Novosadskom pozorištu

Foto: Novosadsko pozorište

Peti jubilarni Međunarodni festival jezičkih i etničkih manjina „Synergy“ ove godine održaće se između 15. i 19. decembra, najavljeno je danas u okviru konferencije za medije u Novosadskom pozorištu.

Ove godine, na repertoaru će se naći predstave pet teatara, i to iz Rumunije, Srbije, Mađarske i Hrvatske.

„Ove godine kada kažem manjinska kultura, pre svega mislim na žene, jer se one smatraju najvećom manjinom. Tokom pet dana festivala, predstaviće se pet evropskih teatara. Svečano otvaranje festivala zakazano je za 15. decembar od 19.00 časova, kada zvanično otvaramo i izložbu pod nazivom „Stvaralaštvo manjinskih pozorišta u Vojvodini“, u organizaciji Pozorišnog muzeja Vojvodine.“ – izjavio je Umetnički rukovodilac našeg pozorišta Robert Lenard.

„Synergy“ je 2015. godine osnovan od strane Grada Novog Sada, koji je ovaj projekat uvrstio u aplikaciju programa evropske prestonice kulture Novi Sad 2021. godine, a koji je održan 2022.

„Jedan od najugroženijih elemenata naše egzistencije je ugroženost žena, tako da ove godine fokus stavljamo upravo na to. Ubeđenja sam da je svako društvo slobodno onoliko, koliko je u tom društvu slobodna žena, a stepen demokratičnosti je toliki, koliko je žena slobodna i demokratična. Nastavljajući sa tradicijom podrške, odlučili smo da se ulaznice na festival ni ove godine neće naplaćivati, već će posetioci davati humanitarne donacije za Sigurnu žensku kuću u Novom Sadu, čime će se pomoći njen rad u budućnosti.“ – rekao je direktor Novosadskog pozorišta.

Iako će ulaznice biti u vidu donacija, karte je potrebno rezervisati u Novosadskom pozorištu.

„Veoma je važno da istaknemo primer Novosadskog pozorišta, koje jasnim postupcima pokazuje da je okrenuto ka vulnerabilnim članovima zajednice, odnosno ove godine ženama i deci – žrtvama nasilja u porodici. Počinioci nasilja u partnerskim odnosima prema svim statističkim podacima u celom svetu, pa i u našoj zemlji su dominantno muškarci, a žrtve su dominantno žene i njihova deca.

Žene su žrtve zbog rodne diskriminacije, a rodno zasnovano nasilje počiva na rodnim stereotipima, diskriminaciji i stavovima koji opravdavaju nasilje. Stavovi i uverenja su ti koji omogućavaju pojavu i nasilje u ponašanju muškarca.

Upravo pozorište ima moć da dekomponuje stereotipe koji stoje u osnovi nasilja nad ženama i da na drugačiji način dođe do građana i građanki i kaže im da je paradoks da neko može da izazove nasilje, jer se nasilje dešava zato što je počinilac odlučio da bude nasilan. Važno je da se zajedno okrenemo jedni ka drugima, kako bi pokušali da razbijemo sve mitove i stereotipe koji stoje u osnovi nasilja, ovaj put kroz pozorište kao kanal komunikacije i sve druge kanale koje ono obuhvata.“ – zaključila je rukovoditeljka Sigurne ženske kuće u Novom Sadu dr Nada Padejski Šekerović.

Osim pozorišnih komada, u okviru „Synergy“ festivala prvo veče, 15. decembra će nastupati novosadski „Duo Nomadico“, dok će završno veče, 19. decembra posetioci moći da pogledaju nastup grupe „Kal Rock ‘N’ Roma“.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti