Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Petrovaradinska tvrđava, pravi je primer onoga kada geografija odradi svoje postavljajući dobre uslove za istorijski razvoj, a danas, 18. oktobra slavi svoj 330. rođendan.

Novosađani sigurno znaju šta je prva asocijacija na odlazak sa učiteljicom na izlet ili boravak u prirodi. Svima onima koji su odrastali i školovali se u ovom gradu, tvrđava je dobro poznata.

– O tome koliki je istorijski značaj i kulturno bogatstvo ovog utvrđenja ne moramo ni da govorimo, ali skorašnja istraživanja kažu da na ovom prostoru mogu da se pronađu tragovi neandertalaca, što najbolje pokazuje da ogromne šume koje su postojale na Petrovaradinskoj steni i prelepi Dunav sa ribom, sve to pružalo je ljudima šanse za lakši opstanak čak i u dalekoj istoriji. Nju su naseljavali Kelti, Rimljani i drugi narodi, međutim, taj period mira prekinuo je dolazak Turaka i osvajanje Petrovaradinske tvrđave u 16. veku. Ipak, posle Velikog Bečkog rata, austrijske vlasti započinju veliku rekonstrukciju tvrđave i ona ponovo dobija na svom strateškom značaju – kazao je za NS Uživo Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva grada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Tvrđava kao kompleksan sistem predstavljala je rečnu tvrđavu, brdsku tvrđavu i ravničarsku tvrđavu. Takvo utvrđenje važilo je za nepobedivu branu u prodoru bilo koje vojske.

Danas je meštanima, ali i turistima, prva asocijacija na Novi Sad upravo ova tvrđava, međutim, malo ljudi zna kako na pravi način da uživa u svim blagodetima koje ona pruža, pored lepih restorana za ručak i kafu zbog koje je većina nas i posećuje. Dakle, ona je mnogo više od toga, postoji pregršt umetničkih ateljea, Muzej Grada Novog Sada, Planetarijum, Akademija umetnosti i niz drugih kulturno-umetničkih organizacija koje obavljaju svoj posao na ovoj atraktivnoj turističkoj lokaciji.

Ne smemo zaboraviti najbolji provod koji se održava baš na ovom mestu – Exit festival kao zaštitni znak!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)


Ovaj Gibraltar na Dunavu, kako je još nazivaju, predstavlja moćan potencijal za turistički razvoj Grada Novog Sada, a isto tako i da Novosađani pokušaju da upoznaju istoriju svog prelepog grada.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments