Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Znate onu staru od igle do lokomotive? Baš tako je na najpoznatijoj Najlon pijaci u Novom Sadu. Neki odlazak na čuveni „Najlon“ nazivaju nedeljnom dozom sreće, dok neki to doživljavaju kao uzbudljivu avanturu u kojoj nikad ne znaju šta će ih tamo sačekati i šta će novo pronaći.

Od kućne hemije, garderobe, alata, nameštaja, tehnike, mašina, frižidera do „originalnih“ parfema, ploča, kaseta pa i hrane kao što su bombone „na kilo“ i vruće pljeskavice.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Svima dobro poznata igra cenkanja na ovom mestu je nezaobilazna, pa nije isključeno da dođe do svađe ili nekog manjeg fizičkog obračuna. Svaka roba nađe svog kupca zato se niko od nas nikad ne vrati praznih ruku sa Najlona.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Vratimo se u davne šezdesete kada je nastala novosadska Najlon pijaca, još tada dok se ona nalazila na desnoj strani Temerinskog puta i dok su tu bila dva reda na zemlji postavljenih najlona i novina na kojima su se prodavale razne stvari. Interesantno je da se tada, baš na ovom mestu, prodavala neka „specifična“ roba – pištolji!

Najtraženija, ali i najskuplja roba ’68 na Najlonu bio je oružje, piše Yugopapir, u kom se naglašava da su Novosađani pištolje prodavali kao krompire.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

„Glavni čovek“ Toša

Izvesni Toša Vasiljević u to vreme bio je „glavni čovek“ za taj biznis, njemu su se javljali zainteresovani kupci koji su imali da iz svog novčanika izvuku 80-100 hiljada starih dinara. Toša je imao taktiku, on je angažovao žene koje su preko granice, iz Čehoslovačke, švercovale pištolje pričvršćene o pojas ispod širokih suknji. Ovaj švercer je verovao da granična policija neće pretresati žene.

Danas se, na svu sreću ovde više ne prodaju pištolji, mada to sa sigurnošću ne možemo tvrditi, ali je velika verovatnoća da ćete pronaći ono po šta ste došli.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Novosađanima, ali i onima iz okoline, odlazak na Najlon vikendom predstavlja neku vrstu hobija ili tradicije. Zanimljivo je da tamo idu mnogi, bez obzira na godine, obrazovanje, društveni status – Najlon okuplja sve zajedno i tamo se svi osećaju dobrodošlo. Sutra je subota, a to znači samo jedno!

Milica Šolaja

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments