Претрага
Претрага
Close this search box.

POČELA EDUKACIJA STARIJIH NOVOSAĐANA O BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU: Grad izdvojio 2,5 miliona dinara za projekat, biće sproveden u šest mesnih zajednica (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je Edukaciji lica starijih od 65 godina o bezbednom učestvovanju u saobraćaju u prostorijama MZ „7. jul” koju organizuje Gradska uprava za saobraćaj i puteve Novog Sada, odnosno Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– U okviru mesne zajednice započinjemo edukaciju starih lica koji su stariji od 65 godina o njihovom bezbednijem učešću u saobraćaju. Grad je izdvojio 2,5 miliona dinara za ovogodišnji projekat. Sprovešćemo ga u šest mesnih zajednica. Pored ove, u kojoj se danas nalazimo, edukacija će se sprovesti u MZ „Boško Buha“, MZ „Veternik“, MZ„Sajlovo, MZ „Kovilj“, MZ „Sremska Kamenica“. Cilj je da se kroz razgovore ljudi koji vode edukacije i starijih sugrađana dođe do zaključka šta treba da se poboljša u gradu što se tiče saobraćaja – istakao je Đurić i dodao:

– Grad se trudi da pešačke i biciklističke staze budu šire, da osvetlimo javnom rasvetom raskrsnice koje nisu regulisane semaforima i postavimo klupe na šetališta gde cirkuliše veliki broj ljudi. Zamolio sam ih da nam ukažu na probleme koje uočavaju na terenu, jer je važno da štitimo bezbednost svih naših sugrađana, kako bi uspeli da što pre ispravimo anomalije koje postoje na teritoriji grada i da zajedničkim radom dođemo do što manje smrtnih slučajeva – istakao je Đurić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kako je naveo Srđan Vuković ispred Saveta za bezbednost saobraćaja, svi stariji sugrađani koji danas nisu prisustvovali predavanju, edukacije će biti nastavljene u još pet mesnih zajednica. Pored aktivnosti u mesnim zajednicama, održavaju se i terenske aktivnosti na kojima se komunicira pojedinačno sa svim sugrađanima.

– Veoma je važna svest starijih učesnika u saobraćaju da gube psihomotrne sposobnosti. Nismo došli da ih učimo kako se prelazi ulica, nego da im razgovorom ukažemo na najčešće greške njih i njihovih vršnjaka – da im predstavimo na koji način stradaju stariji i da pokušamo da ih motivišemo da budu primer mlađima i dAa  svoje znanje prenesu drugima – rekao je Srđan Vuković, diplomirani inženjer saobraćaja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Pored pomenutih aktivnosti u mesnim zajednicama, održavaju se i terenske aktivnosti na kojima se komunicira pojedinačno sa svim sugrađanima, dele se flajeri za bezbednost saobraćaja, majice za bolju vidljivost i cegeri za sugrađanke.

Od 2018. do 2022. život je izgubilo 38 starijih lica i povređeno je 688 starijih osoba koji su stradali prilikom učešća u saobraćaju.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti