Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Dvodnevna konferencija „Zapadni Balkan, jedan region, jedno tržište – korak prema zajedničkom tržištu EU“ održava se danas i sutra u Novom Sadu. Govoriće se o jačanju regionalne ekonomske saradnje i trgovine na prostoru Zapadnog Balkana, digitalizaciji i investicijama.

Konferenciju su otvorili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju Norbert Bekman-Dirkes, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i direktor Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine Aleksandar Simurdić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Vučević je istakao da veruje da je ovaj koncept dobar za sve građane Srbije, ali i u regionu, i da ova saradnja ne isključuje put ka Evropskoj uniji.

-Novi Sad po tradiciji nastavlja da promoviše priču jedinstvenog regiona. Snažno se borimo da nemamo administrativne barijere na granicama, da međusobno prihvatimo školske i fakultetske diplome- rekao je gradonačelnik i dodao da je dobra saradnja sa Nemačkom put ka EU.

Ištvan Pastor naveo je da se ova konferencija dešava u pravom momentu, jer se za nekoliko dana očekuje i samit u Ljubljani, koji će odrediti dalji tok saradnje i budućnosti na Zapadnom Balkanu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Okupljenima se obratio i Norbert Bekman-Dirkes koji je naglasio da ova konferencija pokazuje da Evropa živi.

-Namerno kažem Evropa, jer mi ovde nismo na ivici Evrope, već u njenom središtu. Ako jedan region može da je predstavlja to je svakako Vojvodina i Novi Sad. Uprkos kovid krizi, radimo na jačanju Evrope- rekao je Bekman-Dirkes.

Aleksandar Simurdić istakao je da je da jedan region može mnogo da ponudi i da pristup može da generiše rast bruto društvenog proizvoda regiona od 1 do 3 odsto.

Ivona Karan

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments