Letnja manifestacija “Pod krošnjama na Štrandu” održava se po sedmi put u Biblioteci na Štrandu od 1. do 27. jula.

Кako je rečeno prilikom njenog otvaranja, na programu su radionice znakovnog, mađarskog i slovačkog jezika za decu uzrasta od 5 do 12 godina, kao i kurs slovenačkog jezika za mlade od 13 do 19 godina. Radionice se održavaju svakog radnog dana od 19 do 20 časova, a subotnji kviz se održava u prirodi, na lokalitetu Rim, iznad Beočin sela u srcu šume, kada vreme dozvoli.

“Veoma mi je drago što ova manifestacija ne samo da opstaje, i održava se evo već sedmi put u okviru Biblioteke na Štrandu, već se i razvija i napreduje. To ne kažem tek uzgred, već zaista mislim da programi koji se bave jezikom manjina, imaju posebno mesto u gradu koji je prepoznat upravo po multijezičnosti i multikulturalnosti. Sadržaji su namenjeni onima na kojima svet ostaje, što je takođe izuzetno dobro, jer doprinose stvaranju generacija tolerancije, međusobnog poštovanja koje će znati da prepoznaju lepotu različitosti. I ova manifestacija dokazuje da smo najjači kada se udružimo. Gradska biblioteka je na Štrandu već 11 godina, i pokazalo se da je to bio jako dobar potez, ponuditi knjigu mnogobrojnim posetiocima najlepše gradske plaže. Tu su i Centar za razvoj manjinskih medija, i Heror Media Pont, i ja im svima čestitam što će ponuditi kvalitetan program deci i mladima ovog leta na Štrandu”, naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prilikom otvaranja manifestacije kojem je prisustvovao i zamenik ambasadora Slovenije Roman Veiksler.

Prema rečima Nataše Heror iz Heror Media Ponta ove godine deci će biti ponuđene i radionice “Telo kao instrument” udruženja građana Otvoreni krug.

“Deca tokom pet dana nauče preko sto reči i subotom im organizujemo kviz koji jako vole. Za svaki jezik imamo pomoć osobe kojoj je taj jezik maternji, kako bi se osigurao tačan izgovor i prenela kulturološka priča svake zajednice”, istakla je Nataša Heror.

Manifestacija “Pod krošnjama na Štrandu” održava se u organizaciji Biblioteke grada Novog Sada, Heror Media Ponta i Centra za razvoj manjinskih i lokalnih medija, uz pokroviteljstvo Uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments