Претрага
Претрага
Close this search box.

Počela sa radom kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći, u zaštiti imovinskih prava Srba sa područja Federacije BiH

Foto: ustupljenefotografije

Kancelarija za pružanje informacija i besplatne pravne pomoći u oblasti zaštite i ostvarivanja imovinskih prava Srba, koji poseduju imovinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, počela je sa radom. Kancelariju su danas zajedno obišli direktor Fond za izbegla raseljena lica i za saradnju sa Srbim u Regionu, Duško Ćutilo i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Sredstva za rad kancelarije obezbedio je Fond, a partneri na realizaciji ovog projekta u Novom Sadu su Humanitarni centar za integraciju i toleracniju i udruženje Srpski krajevi.
Direktor Fonda Duško ćutilo izrazio je zadovoljstvo što je kancelarija krenula sa radom i istakao da je ovo samo nastavak saradnje i dogovorenih aktivnosti više institucija koje se bave ovom problematikom, institucija kako iz Republike Srpske tako i Republike Srbije.

Foto: ustupljenefotografije

Pored kancelarija koje funkcionišu na teritoriji Republike Srpske i kancelarije koja je otvorena u Beogradu zahvaljujući podršci Komeserijata za izbeglice i migracije, i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, u Novom Sadu je otvorena kanacelarija koja je će isto kao i ostale pružati informacije i besplatnu pravnu pomoć svima koji poseduju imovinu na teritoriji Federacije BiH, a ne znaju na koji način da dođu do informacija, i ne poznaju procedure.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu ,Arno Gujon je rekao, da je veoma važno da Srbi budu pravovremeno informisani i uz pravnu podršku zaštićeni od gubitka svoje imovine i imovine svojih predaka. Širom Republike Srpske postoji 6 kancelarija koje pružaju besplatnu pravnu pomoć Srbima sa prostora BiH, sa istim ciljem u januaru je otvorena kancelarija u Beogradu, a danas je otvorena u Novom Sadu.

Foto: ustupljenefotografije

U Federaciji BiH je 1991. godine živelo 541000 Srba, dok danas na tim prostorima živi oko 56000. 400000 raseljenih, izbeglih Srba raspolaže danas pravom na imovinu. Međutim zbog usklađivanja zemljišnjih knjiga i katastra koje se sprovodi trenutno u Federaciji, postoji rizik da raseljeni i izbegli Srbi širom sveta izgube pravo na svoju imovinu. Tim povodom pokrenuta je kampanja informisanja Srba poreklom iz Federacije BiH o riziku da izgube svoju imovinu, a da o tome ne budu čak ni obavešteni.

Kancelarija se nalazi u Novom Sadu , u ulici Vojvođanskih brigada 17, i otvorena je za korisnike utorkom sredom i četvrtkom od 17 do 20 časova. U isto vreme za one koji nisu u mogućnosti da direktno dođu, dostupan je broj telefona 021 528 132.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti