Foto: facebook.com/Pod-krošnjama-na-Štrandu

Počela je završna nedelja manifestacije “Pod krošnjama na Štrandu” tokom koje će deca uzrasta od 5-12 godina imati priliku da se upoznaju sa slovačkim jezikom i kulturom.

Grupa tinejdžera koja pohađa jednomesečni kurs slovenačkog jezika se priprema za završni test, koji će se održati u subotu.

Kviz provere znanja iz mađarskog jezika održan je na lokalitetu Rim, u srcu šume iznad Beočin sela. Ovog vikenda, trojica finalista su se rasporedili po sledećem redu:

  • Prvo mesto Petko Cvijanović
  • Drugo mesto Ilija Obrić
  • Treće mesto Nikola Godić
Foto: .facebook.com/Pod-krošnjama-na-Štrandu

Domaćini, Šumska zajednica Beočin, udruženje privatnih vlasnika šuma, su najstarije udruženje ove vrste u Evropi i postoje od 1903. godine.

“Živimo u vremenu velikih izazova za opstanak šuma na našim prostorima. Šumska zajednica Beočin gazduje domaćinski, nezavisno od Nacionalnog parka Fruška gora kom samo geografski pripada. Seča i obnova šume se rade planski po Zakonu, odnosno Osnovi gazdovanja privatnim šumama koja se izrađuje svakih 10 godina. Sve delatnosti u okviru Udruženja se obavljaju volonterski, osim stručnog dela, gde je uključen inženjer šumarstva i tehničar, odnosno, stručno lice za čuvanje šume. Saradnja sa manifestacijom ‘Pod krošnjama na Štrandu’ je dragocena, jer smatramo da je jedini ispravan put da deca i mladi upoznaju svoje okruženje i da ga čuvaju, a mi odrasli treba svojim činjenjem da budemo uzor i da držimo red”, kazala je Sonja Kokić, članica Upravnog odbora Šumske Zajednice Beočin.

Pokrovitelji: Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments