POČELI RADOVI NA IZGRADNJI DRUGE FAZE PREČISTAČA U RUMENKI Vrednost investicije 146.4 miliona dinara

Foto: Grad Novi Sad

Grad Novi Sad uspešno realizuje infrastrukturne projekte koji su od krucijalnog značaja za unapređenja komunalne infrastrukture u prigradskim naseljima.

Započeli su radovi na izgradnji prečistača otpadnih voda u naselju Rumenka – faza 2, koji će svojim kapacitetom omogućiti prihvatanje i prečišćavanje otpadnih voda naselja Kisač. Za ove radove opredeljeno je 146.4 miliona dinara, a njihov završetak očekuje se krajem jula 2024. godine.

Istovremeno se u Kisaču izvode radovi na izgradnji 31,5 km kanalizacione mreže, koja se prostire u 33 ulice, čime će 1586 domaćinstava dobiti mogućnost priključenja na kanalizacioni sistem. Predviđeno je da se otpadne vode naselja Kisač od glavne crpne stanice u Ulici Janka Gombara odvode trasom regionalnog puta R-127 na deonici Kisač-Rumenka, sa prelaskom preko kanala DTD i dalje kroz Rumenku do kolektora u Kosovskoj ulici, odakle se šalju do postrojenja za prečišćavanje. U tu svrhu u prethodnom periodu izvedeni su radovi na izgradnji poveznog cevovoda Kisač-Rumenka, dugog oko 5800 metara.

Foto: Grad Novi Sad

Postrojenje za prijem i prečišćavanje otpadnih voda u naselju Rumenka, čija je prva faza završena tokom 2015. godine, pozicionirano je severoistočno od naselja i nalazi se u neposrednoj blizini kanala Novi Sad – Savino Selo, dok je pristup postrojenju obezbeđen sa lokalnog puta. Prečišćavanje otpadnih voda podrazumeva kombinovanu primenu mehaničkog i biološkog postupka, čime su zadovoljeni ekološki uslovi zaštite zemljišta, kao i površinskih i podzemnih voda.

Izgradnjom druge faze postrojenja omogućiće se funkcionisanje buduće kanalizacione mreže Kisača, što je postignuto prvom fazom, ali za potrebe stanovnika Rumenke. Ova investicija još jednom potvrđuje kontinuirana nastojanja Grada Novog Sada da se unapredi komunalni standard u svim prigradskim naseljima.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti