POČEO SASTANAK U BRISELU! Vučić: NEĆE BITI KAPITULACIJE, Eskobar prvo razgovara sa predsednikom Srbije

Foto: AP/Bundas Engler, Beta/Milan Obradović, Shutterstock, Ilustracija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaju se danas odvojeno u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, a najverovatnije će se zajedno sastati i Vučić i Kurti.

U Briselu je u 15 časova počeo sastanak predstavnika EU sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijom. Najpre će razgovarati odvojeno, a zatim sledi zajednički sastanak. Na dnevnom redu je jedna tema – nastavak puta ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na kojem će se prvi put razgovarati o novom, sada već zvaničnom francusko-nemačkom predlogu.

Beograd je već nekoliko puta postavio svoje crvene linije – priznanje Kosova i ulazak Kosova u UN, dok je za Prištinu kamen spoticanja – formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić u Briselu prvo s Eskobarom

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar prvo se u Briselu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Susret se održava uoči razgovora lidera u sedištu Evropske unije, a na kojem prisustvuju i Žozep Borelj i Miroslav Lajčak.

Gabrijel Eskobar, Aleksandar Vučić, Vučić Eskobar
foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Vučić: Srbija će ići napred

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči sastanka da će u Briselu u okviru dijaloga Beograd-Priština uraditi “ono što je najbolje” za Srbiju.

Aleksandar Vučić, kolekcija
foto: Nemanja Nikolić

-Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u devedesete. Srbija će ići napred ma koliko teško bilo i uspećemo da se izborimo za to – rekao je Vučić u obraćanju na Instagramu.

Zahvalio je ljudima koji podržavaju rukovodstvo Srbije, a onima koji ih nazivaju izjdajnicima poručio je da se “ne sekiraju”.

Dačić: Malo ko je svestan težine sastanaka

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je danas podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i poručio da je neophodno da postoji puno državno i političko jedinstvo u Srbiji.

Ivica Dačić
foto: Nemanja Nikolić

-Mislim da je malo ko u Srbiji svestan težine sastanaka koje će danas u Briselu imati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zato želim da mu uputim podršku u ovim teškim trenucima, znajući jačinu njegove ličnosti, koji zna da izdrži sve pritiske, istovremeno vodeći mudru i odgovornu politiku – rekao je Dačić.

Vesić: Beograd ima podršku međunarodnih partnera za ZSO

Zajednica srpskih opština je garant opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, smatra ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je rekao da “danas Srbija pokazuje da je složna i posvećena miru i dijalogu i da na odgovoran način razume svoju ulogu u međunarodnoj zajednici sa kojom želi da gradi obostrano korisne političke i ekonomske odnose u budućnosti”.

-Danas je ponovo taj trenutak. Danas cela Srbija treba da diše i misli kao jedan jer je naša sloga i jedinstvo kost u grlu onima koji ne misle dobro našem narodu. Oni žele da Srbi budu slabi i razjedinjeni jer samo tako mogu da ostvare svoje političke ciljeve. Kada su Srbi složni, tada su nepobedivi. U Briselu danas Srbija pokazuje da je složna i posvećena miru i dijalogu i da na odgovoran način razume svoju ulogu u međunarodnoj zajednici sa kojom želi da gradi obostrano korisne političke i ekonomske odnose u budućnosti. Istovremeno Srbija pokazuje da je mudrom i čvrstom politikom kakvu vodi predsednik Aleksandar Vučić u diplomatskoj areni moguće dosegnuti najviše državne i nacionalne ciljeve koji su se pre deset godina činili nedostižnim – napisao je Vesić.

Kurti: Sporazum do kraja godine

Aljbin Kurti oceno je uoči nove runde pregovora da bi sporazum Srbije i Kosova mogao da bude postignut do kraja godina, a da uzajamno priznanje treba da bude centralni deo normalizacije odnosa.

Aljbin Kurti
foto: AP Michael Sohn

Kosovo i Srbija imaju za cilj da zaključe značajan sporazum o normalizaciji odnosa „ove godine“, rekao je on, ali je naglasio da to neće biti glatko, uprkos povećanom angažovanju Zapada.

“Potrebna nam je normalizacija odnosa, a to se može postići uz obostrano priznavanje kao centralni deo”, rekao je Kurti.

Hil: Za SAD veoma važno da se ZSO što pre ostvari

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil rekao je uoči sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, da je ovo još jedan u nizu značajnih sastanaka, ali da ne može reći da očekuje brze rezultate.

“Briselski proces dugo traje i sigurno ne može da zadovolji one koji očekuju da se odmah dođe do zadovoljavajućeg ishoda”, kazao je Hil.

Aleksandar Vučić, Kristofer Hil
foto: Instagram/buducnost srbije

Veruje da se mora postići napredak, jer je prošlo već dosta godina bez konkretnih dogovora.

“Moram reći da je sa stanovišta Sjedinjenih Američkih Država veoma važno da se što pre postigne i ostvari Zajednica srpskih opština”, istakao je američki ambasador.

On je rekao da SAD i EU blisko sarađuju, kao i da predstavnik SAD učestvuje danas u dijalogu u Briselu.

Orlić: Borimo se u nemogućim uslovima

O današnjem sastanku i težini situacije koja Vučića čeka u Briselu jutros je za TV Prva govorio i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, koji je rekao da Francuska i Nemačka, koje su autori plana stavljenog pred Vučića, nisu na strani Srbije kada je reč o Kosovu, koje Beograd smatra delom svoje teritorije.

“U nemogućim uslovima morate da se borite za nešto važno, ali i od njih čujemo da postoje neke obaveze koje idu u korist srpskog naroda”, rekao je Orlić aludirajući na zajednicu srpskih opština.

Podsetimo, Kosovo i Srbija su u aprilu 2013. godine dogovorili Briselski sporazum. Evropski predlog koji čeka na potvrdu lidera smatra se najvažnijim dokumentom do sada koji bi trebao voditi ka sveobuhvatnom sporazumu o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Portaprol Evropske unije Peter Stano podvukao je da se od lidera očekuje evropsko ponašanje i da prihvate predlog.

Kurir.rs

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
27/02/2023 16:28

Znaci sad ce izdaja, taman krece pobuna u pravosudju, ziveli! 🙂

Gost
Vidoje
28/02/2023 14:18
Odgovori  SNS Uzivo

Ako bude ko pobuna na sodrosu bice zanimljivo hahaha

Gost
SNS Uzivo
28/02/2023 18:42
Odgovori  Vidoje

To sto mediokriteti ne shvataju sta u pravnoj drzavi predstavlja nezavisno pravosudje i samostalnost tuzilastva, sasvim je neka druga stvar… 🙂

Last edited 6 Meseci Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti