Претрага
Претрага
Close this search box.

POČINJE NOVA ERA TRGOVINE Oko 5.000 srpskih proizvoda kreće sutra put Kine- Gradonačelnik Đurić: Novosadskim privrednicima želim da poručim da se umreže i maksimalno iskoriste mogućnosti koje sporazum pruža

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Srbija i Kina danas su zvanično stupile u sporazum o slobodnoj trgovini i naša zemlja je prva u ovom delu Evrope koja je dobila ovu mogućnost. Preko 6.000 proizvoda moći će da se izvozi bez carine, a Srbija će izvoziti prehrambene proizvode, orašaste plodove, ribu, vina, voće, koje će se naći pred milijardu i 400 miliona potrošača u ovoj azijskoj zemlji. 

U Gradskoj kući predstavljen je sporazum novosadskim privrednicima, na kojem su se obratili gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, ministar Tomislav Momirović, predsednik PKS Marko Čadež, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković i ambasador Narodne Republike Kine Li Ming.

U narednim godinama izvoz još 3.000 proizvoda bez carine

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić podsetio je da u našem gradu posluje veliki broj kineskih kompanija koje rade na važnim infrastrukturnim projektima- izgradnji Fruškogorskog koridora, mosta u produžetku Bulevara Evrope, izgradnji brze pruge, a uskoro se očekuje i početak izgradnje pešačko-biciklističkog mosta.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ovaj sporazum je plod poštovanja naših naroda, trijumf strateškog partnerstva koji su izgradili naši lideri predsednik Vučić i Si Đinping. Srpske kompanije će od danas imati mnogo bolje povlastice. Zamislimo samo kakav će biti zamah naše poljoprivrede ukoliko pravilno iskoristimo ovaj sporazum. Na današnji dan automatski možemo preko 6.000 proizvoda da izvozimo bez carine, a u narednim godinama još 3.000. Liberalizacija trgovine doneće brojne koristi za lokalne privrednike. Novosadskim privrednicima želim da poručim da se informišu, umreže i maksimalno iskoriste mogućnosti koje ovaj sporazum pruža. Neka živi čelično prijateljstvo Srbije i Kine- rekao gradonačelnik.

Srbija je treća zemlja u Evropi koja ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, naglasio je da je ovaj sporazum veoma važan i da se njime omogućava konkurentniji izvoz.

-Srbija je treća zemlja u Evropi koja ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom i ovo je najbrže ispregovaran sporazum koji je Kina potpisala. Oko 5.000 proizvoda bi moglo već sutra da krene put Kine- reči su Čadeža.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Li Ming, ambasador Kine, obratio se prisutnima da je u proteklih 10 godina izvoz Srbije u Kinu povećan za 60 puta, a Kina je postala drugi investicioni partner Srbije te da se očekuje da će više preduzeća iz Vojvodine i Novog Sada imati mogućnost izvoza u Kinu.

Sporazumi o slobodnoj trgovini doneli pozitivne rezultate za našu ekonomiju

U ime Vlade Srbije obratio se ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

-Ostajemo posvećeni izgradnji našeg čeličnog prijateljstva. Zajedno sa PKS pozvali smo privrednike iz Novog Sada i okoline kako bismo im još bolje predstavili ovaj sporazum. Za našu zemlju je važno da ima razvijenu mrežu sporazuma o slobodnoj trgovini. U prethodnih 12 godina, izvoz srpskih kompanija, porastao je za više od 300 posto. To nam ukazuje činjenicu da su sporazumi o slobodnoj trgovini doneli pozitivne rezultate za našu ekonomiju.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Inicijativa Pokrajinske vlade da Kina bude glavni gost Poljoprivrednog sajma

Maja Gojković, predsednica Pokrajinske vlade, navela je da je ponosna što će određene vrste proizvoda srpski privrednici moći da izvoze u Kinu.

Maja Gojković
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Želela bih da istaknem da je APV zaključila devet međuregionalnih sporazuma sa provincijama Narodne Republike Kine. Izuzetno su značajni projekti poput izgradnje brze železnice Novi Sad-Subotica, novi most, a na teritotriji Vojvodine posluje 12 kineskih kompanija. Inicijativa Pokrajinske vlade je da Republika Kine bude glavni gost 2026. godine na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Goks
01.07.2024 16:53

U naslovu 5000,u nastavku teksta preko 6000,kad stignu u Kinu biće preko 10000,a neki će biti napravljeni “stelt” tehnologijom…

Povezane vesti