Baštenska jagoda, ili jagoda, je najpopularnija i najomiljenija bobica širom sveta, a pošto je počela sezona ovog ukusnog voća, mi vam donosimo recept za slasnu poslasticu
Kapri torta
POTREBNO:
Za koru:
- 9 belanaca
- 15 kašičica šećera
- 12 kašičica mlevenih oraha (ili lešnika)
- 1 kašičica brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za crveni fil:
- 450 g zamrznutih jagoda ili 500 g svežih jagoda
- 200 g šećera
- 100 ml vode
- 2 praška za puding s ukusom jagode
- 1 kesice želatina
- 15 kašičica vode
Za žuti fil:
- 9 žumanaca
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 3 kašičice gustina
- 3 kašičica glatkog brašna
- 1/2 l mleka
- 200 g maslaca ili margarina
Za čokoladni preliv:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 50 g margarina + 6 kašičica ulja
PRIPREMA:
- Za koru miksati belance dok ne budu čvrsti. Dodati tada šećer i ne kraju postepeno i varjačom umešati brašno, prašak za pecivo i orahe. Izliti u veliku tepsiju na papir za pečenje i peći na 180ºC 25 min. Pečenu koru okrenuti, skinuti papir za pečenje i prerezati ga na pola. Ohladiti.
- Za crvenu kremu skuvati vodu i šećer, dodati jagode i pustiti da prokuva i da se jagode otope do kraja. Raskašati ih varjačom da ne budu prekrupne. Prašak za puding i želatin pomešati sa 15 kašika vode (bit će dosta lepljivo i gusto) pa dodati u kipuću masu od jagoda. Kuvati dok se ne zgusne. Hladiti postepeno uz povremeno mešanje kako se ne bi stvorile korica na vrhu i komadići od želiranja.
- Za žuti fil staviti žumance sa šećerom, vanilom, gustinom i brašnom, dodati oko 1,5 dl mleka a ostalo mleko zakuvati. U ukuvalo mleko uliti smesu od jaja i šećera i uz mešanje kuvati dok se ne zgusne. Pomoću miksera neće se stvoriti grudvice, a u ohlađen fil dodati izmiksati margarin.
- Za čokoladni preliv otopiti čokoladu sa margarinom i uljem. Malo rashladiti.
- Zatim staviti jednu polovinu kore, premazati je crvenim filom, potom žutim. Preko žutog ide tanki sloj čokoladnog preliva (razmažite kašikom), pa sve zajedno ponoviti. Na kraju šlag i dekoracija.
- Dobro rashladiti (najbolje preko noći) i uživati u svakom zalogaju!
nsuzivo.rs