Претрага
Close this search box.

Počinje sezona JAGODA, evo kojom poslasticom se možete počastiti već danas!

Foto: Pinterest

Baštenska jagoda, ili jagoda, je najpopularnija i najomiljenija bobica širom sveta, a pošto je počela sezona ovog ukusnog voća, mi vam donosimo recept za slasnu poslasticu

Kapri torta

POTREBNO:

Za koru:

  • 9 belanaca
  • 15 kašičica šećera
  • 12 kašičica mlevenih oraha (ili lešnika)
  • 1 kašičica brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Za crveni fil:

  • 450 g zamrznutih jagoda ili 500 g svežih jagoda
  • 200 g šećera
  • 100 ml vode
  • 2 praška za puding s ukusom jagode
  • 1 kesice želatina
  • 15 kašičica vode

Za žuti fil:

  • 9 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 3 kašičice gustina
  • 3 kašičica glatkog brašna
  • 1/2 l mleka
  • 200 g maslaca ili margarina

Za čokoladni preliv:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 50 g margarina + 6 kašičica ulja

PRIPREMA:

  1. Za koru miksati belance dok ne budu čvrsti. Dodati tada šećer i ne kraju postepeno i varjačom umešati brašno, prašak za pecivo i orahe. Izliti u veliku tepsiju na papir za pečenje i peći na 180ºC 25 min. Pečenu koru okrenuti, skinuti papir za pečenje i prerezati ga na pola. Ohladiti.
  2. Za crvenu kremu skuvati vodu i šećer, dodati jagode i pustiti da prokuva i da se jagode otope do kraja. Raskašati ih varjačom da ne budu prekrupne. Prašak za puding i želatin pomešati sa 15 kašika vode (bit će dosta lepljivo i gusto) pa dodati u kipuću masu od jagoda. Kuvati dok se ne zgusne. Hladiti postepeno uz povremeno mešanje kako se ne bi stvorile korica na vrhu i komadići od želiranja.
  3. Za žuti fil staviti žumance sa šećerom, vanilom, gustinom i brašnom, dodati oko 1,5 dl mleka a ostalo mleko zakuvati. U ukuvalo mleko uliti smesu od jaja i šećera i uz mešanje kuvati dok se ne zgusne. Pomoću miksera neće se stvoriti grudvice, a u ohlađen fil dodati izmiksati margarin.
  4. Za čokoladni preliv otopiti čokoladu sa margarinom i uljem. Malo rashladiti.
  5. Zatim staviti jednu polovinu kore, premazati je crvenim filom, potom žutim. Preko žutog ide tanki sloj čokoladnog preliva (razmažite kašikom), pa sve zajedno ponoviti. Na kraju šlag i dekoracija.
  6. Dobro rashladiti (najbolje preko noći) i uživati u svakom zalogaju!

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti