Претрага
Претрага
Close this search box.

POČINJE ŠTEDNJA STRUJE U STUDENTSKIM DOMOVIMA U NOVOM SADU, a ovo su planirane mere

Foto: Studentski centar Novi Sad
Studentski centar Novi Sad će preduzeti sve potrebne mere predviđene preporukama Vlade Srbije i Ministarstva energetike o štednji električne energije, rekao je direktor Studentskog centra Zoran Martinović na današnjem sastanku sa Milanom Tešovićem direktorom ogranka Elektrodistribucije Novi Sad.

Sastanak sa Elektrodistribucijom je održan na Martinovićevu inicijativu kako bi se razmotrili i utvrdili modaliteti za uštede električne energije u studentskim domovima, i drugim objektima. Uštede se odnose na korekciju rasvete i to na način koji neće ometati redovno funkcionisanje studentskog života.

– Iskoristićemo sve raspoložive mogućnosti kako bi ostvarili potrebne uštede u studentskim domovima i drugim objektima studentskog standarda, kroz optimalnu redukciju spoljne i unutrašnje rasvete. Kao odgovorna institucija, sagledaćemo zajedno sa ED Novi Sad tehničke mogućnosti i utvrditi plan ušteda. Plan će obuhvatiti kompletan sistem Studentskog centra. Na taj način ćemo podržati napore Grada Novog Sada da se redukcijom rasvete doprinese očuvanju celokupnog elektroenergetskog sistema. Konkretno, planiramo da spoljnu rasvetu svedemo na minimum, a da u unutrašnjosti objekata, u hodnicima i na stepeništima smanjimo broj aktivnih rasvetnih tela. To će u skladu s preporukama ED Novi Sad biti izvedeno tako da se smanji potrošnja struje, a da se bitno ne naruši kvalitet unutrašnjeg osvetljenja – naglasio je Martinović.

Studentski centar obezbeđuje smeštaj za 3.064 studenta. U osam domova u Novom Sadu kapacitet je 2.713 mesta, a 208 mesta u studentskom domu u Zrenjaninu i 143 mesta u studentskom domu u Somboru.

– Studentski centar je prošle i ove godine investirao blizu 50 miliona dinara u rekonstrukciju i uređenje studentskih domova, i objekata za ishranu studenata. Važno je napomenuti da je u značajnom delu tim investicijama došlo do unapređenje energetske efikasnosti objekata – rekao je Martinović.

Milan Tešović, direktor ogranka Elektrodistribucije Novi Sad rekao je da je rukovodstvo Studentskog centra pokazalo izuzetnu spremnost da se preduzmu sve neophodne aktivnosti kako bi se ispunile preporuke Vlade Srbije.

– Vlada Srbije čini sve kako bi se obezbedile dovoljne količine energije i energenata i za privredu i za domaćinstvo. Važan činilac po energetsku bezbednost je štednja u potrošnji električne i toplotne energije, odnosno unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima i domaćinstvima. Preporuke se primenjuju od prvog septembra i trajaće do 31.marta naredne godine – rekao je Tešović.

Sastanku su pored Martinovića i Tešovića, prisustvovali Steva Lazarević, pomoćnik direktora SCNS za smeštaj i Slađana Kiković, pomoćnik direktora za održavanje i stručno operativne poslove SCNS kao i Slobodan Milivojev, rukovodilac Sektora za upravljanje u Ogranku ED Novi Sad.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Niko bitan
10.09.2022 15:27

Prvo i osnovno, smanjite gubitke…
Samo da rese kradje struje reseno je min10% gubitaka.

Povezane vesti