Završena je prva faza izrade Katastra zelenila u Novom Sadu. Snimljene su sve zelene površine i kompletno rastinje. Za površinu pod visokom vegetacijom korišćeni su snimci iz aviona, gde je u avgustu 2020. godine snimljeno svako stablo, svaki žbun.

U projektu su učestvovali Grad Novi Sad, Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JKP “Gradsko zelenilo”, JP “Urbanizam”, JKP “Informatika”, kao i Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije.

SVI PODACI NA JEDNOM MESTU

Uskoro počinje druga faza koja podrazumeva izradu ličnih karata za svako drvo u Novom Sadu. U Katastar zelenila će se unositi svako drvo, njegova vrsta, starost, visina, prečnik. Ovim će se omogućiti jasnije planiranje potrebnih troškova za njihovo održavanje, planiranje dinamike održavanja, planiranje novih sadnica i aktivnosti na zaštićenim vrstama.

Zamena za travu: Svako stablo svojom krošnjom višestruko doprinosi životnoj sredini na toj mikrolokaciji

Katastar će predstavljati „živ” sistem koji će se menjati i dopunjavati u skladu sa stanjem na terenu i biće osnov za planiranje novih zelenih površina, jer dobro planirano i očuvano zelenilo predstavlja jedno od najvećih bogatstava svakog urbanog mesta.

DRVEĆE DOMINIRA

Kroz analizu stanja zelenila u gradu, Gradska uprava za zaštitu životne sredine uočila je da je Novi Sad pod velikim procentom zelenila, čak 67% grada. Nisko rastinje čini 30%, srednje 14% i visoko 23%. Gradsko zelenilo neprestano povećava procenat drveća. U poslednjih nekoliko godina posađene su hiljade novih stabala.

Gradsko zelenilo neprestano povećava procenat drveća. U poslednjih nekoliko godina posađene su hiljade novih stabala.

Iz Gradske uprave ističu da je bitno znati da jedno stablo, iako možda na trotoaru ima jako malu zelenu površinu, svojom krošnjom višestruko doprinosi životnoj sredini na toj mikrolokaciji. Tako na primer neki delovi koji grada koji možda nemaju dovoljno travnatih zelenih površina imaju dosta dobar procenat visokog zelenila, pa se ne može reći da nisu ozelenjeni.

Ivona Karan

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Detelinarac
10/07/2021 16:41

Vazi, ako ne racunate Novu Detelinaru od Bul.Evrope do I.Bircanina……. tu ima nekih 2 do 2.5% zelenila….

Pera
11/07/2021 07:17

Koga vi zajebavate? Živimo li u istom gradu?

pera
11/07/2021 08:12

Ja ne znam kako autorku i sve ostale nije sramota ovako da lažu…niti ima toliko zelenih površina, niti su uređene i održavane kako treba niti ništa. Pa 21. vek je a Zelenilo ne zna čak ni travu da kosi kako treba i ceo grad se žuti. Parkovskih površina nema ni za lek…

bob
11/07/2021 11:51

Vi nas malo je8uckate u mozak?
Kakvih crnih 67% Jel se nekome prosula zelena farba po karti ili računate i Frušku Goru u teritoriju grada?