EPA-EFE (Focke Strangmann)
U Novi Sad se svake godine doseli veliki broj ljudi zbog školovanja ili zaposlenja. U protekle dve godine stanarine su znatno skočile i ispostavilo se da je bolja opcija kupiti stan nego iznajmiti. Međutim, uslovljeni su stalnim zaposlenjem pa oni koji rade na određeno prinuđeni su na višegodišnje podstanarstvo, a mesečni troškovi sve su veći.

Uz obavezna mesečna izdvajanja za kiriju, podstanari moraju izmiriti i troškove za komunalne usluge, što je, kako ističu, sa jednom prosečnom platom vrlo teško. Zbog toga često pristaju i na mnogo manju kvadraturu stana.

-Danas je veoma teško biti podstanar, plaćati zakupninu sa današnjim primanjima. Ja sam samohrani roditelj. Radim dva posla kako bih plaćala izvesne dažbine koje imam počev od kirije, struje, informatike i sve isplaćivati na vreme. To je danas izuzetno teško za svakog ko radi jedan posao- rekla je podstanarka Vera Tovitović

U agenciji za nekretnine kažu da je u poslednje vreme veća potražnja za kupovinom stanova jer je rata kredita jednaka ceni mesečne kirije. Ali, kreditna obaveza podrazumeva stalno zaposlenje koje predstavlja veliki problem mnogim mladim ljudima.

-Cene kirija su skočile u protekle dve godine prateći skok cena stanova, dakle prodajnih cena stanova. Bukvalno negde od početka pandemije, odnosno od onog prvog talasa, počeo je ponovo rad agencija i nakon jedan nevidjeni rast cena stanova, a samim tim i cena izdavanja- kazao je agent za nekretnine Dejan Čagorović.

U protekle dve godine cene kirija su skočile i do 20 odsto. Najjeftiniji stanovi od 30 kvadrata mogu se iznajmiti po ceni od 200 eura.

rtv.rs/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nicolo
21/04/2022 12:33

Nije skocila cena kirije. Već dve godine su iste cene.

Last edited 26 dana ranije by Nicolo