Претрага
Претрага
Close this search box.

POGLEDAJTE KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA OAZA KOD SPENSA Ovo će biti PRVI park u gradu BEZ VEŠTAČKIH MATERIJALA i sa PAMETNIM KLUPAMA (FOTO)

Foto: dinoparknovisad.com

Nakon dužih najava da će Novosađani dobiti još jednu zelenu oazu u širem centru grada, na mestu nekadašnjeg “Dino parka”, gradske uprave uskoro će pristupiti izgradnji. Prema planskoj dokumentaciji očekuju se novine u ovoj urbanoj oazi, koje imaju svi veći evropski parkovi, a na prostoru od dva hektara biće i sadržaja prilagođenim najmlađima

Podloge za staze od rizle

Kako za naš portal ističe Mira Radenović,članica Gradskog veća za imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost, projekat su sadržinski radili projektanti, ali i profesori sa Poljoprivrednog i Biološkog fakulteta, kao i nevladine organizacije “Pokret gorana” i “Inženjeri zaštite životne sredine”.

-Ideja samog parka je prošla njihovu evaluaciju i korekcije. Sačuvan je najveći deo postojećeg zelenila. U projektnoj dokumentaciji piše da je ukupno 87 stabala- od koprivića i nekih vrsta divljih jabuka, do crnog bora. Od tih 87 ne može da se sačuva 35, zbog životnog veka, tako da će 57 stabala visokog kvaliteta biti ponovo posađeni. Ovo je prvi park u kojem se neće koristiti veštački materijali i behaton, već podloge koje su za staze biće naravljene od rizle, kao što se to radi u velikim evropskim parkovima- naglašava Radenović.

Besplatan Wi-Fi, ali i video nadzor u celom parku

Kako naša sagovornika tvrdi, behaton će biti vidljiv na spoljnoj granici parka, gde će se čuvati česma, koja trenutno nije u funkciji, ali će izgradnjom parka biti prikačena na gradski vodovod.

-U samom parku smo odredili da u jednom delu bude plato, na kojem će biti postavljene ploče. Važno je reći da će biti postavljene pametne klupe, prvi put u gradu, na kojima sugrađani mogu da pune trotinete i bicikle. Wi-Fi signal će biti svuda besplatan. Ceo park će biti osvetljen javnom rasvetom i imaće kompletan video nadzor u svim delovima parka, jer je bezbednost Novosađana u prvom planu- kazala je članica Gradskog veća.

Foto: Grad Novi Sad

Park će imati kompletan zalivni sistem, poput Dunavskog

Da se mislilo i na najmlađe sugrađane, pokazuje da je u planskoj dokumentaciji isplanirana i jedna veštačka stena. Umesto jednog postojećeg ulaza u nekadašnji “Dino park”, turisti i sugrađani će u novi park moći da uđu iz više pravaca.

-Imaće i jedan veliki zeleni zid koji će razdvojiti bazen od parkovske površine. Po prethodnim planskim dokumentima tu je predviđeno da bude poslovni kvart i dugo godina bio je planiran hotel za sportiste. Mi smo se odlučili da tu ne budu zgrade, već da ta lokacija mora da “prodiše”. Tu će biti oaza za odmaranje Novosađana. Sam park je napravljen da bude u denivelaciji zemljišta, neće sve biti ravno, već valovito, kao da idete po šumi. Vrlo zanimljivo arhitektonsko rešenje- otkrila nam je Radenović.

Foto: Grad Novi Sad

Park će imati kompletan zalivni sistem, poput Dunavskog parka, jer kako ističe sagovornica, to je postala obaveza zbog klimatskih promena koje se dešavaju.

Projekat finansira Pokrajinska vlada, u potpunom iznosu, a izdvojeno je 370 miliona dinara.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
16.08.2023 18:03

Samo nemojte opet behaton park… 🙂

Last edited 6 Meseci Ranije by SNS Uzivo
Gost
Pera
16.08.2023 19:39

To umesto bazena 😀

Gost
Ljiljana
16.08.2023 20:59

Klupe bez naslona?!

Gost
Sakela
16.08.2023 21:44

Pa mene je sramota što sam pogledao ove “rendere” budućeg parka. Sramota ako je grad platio za njih. Izgleda na amaterski rad srednjoškolca. Užas

Gost
Milan NS
17.08.2023 07:07
Odgovori  Sakela

šta fali Minecraft parku??

Gost
Smiljana
16.08.2023 22:18

Drago mi je sve sto cini nas grad lepsim. Ali bih pitala zasto je Novi Sad ostao bez Jodne banje i bazena kad lezi na termalnoj vodi. Na rehabilitaciju nas salju u banje po Vojvodini i trosimo mnogo novca bez potrebe. A i u Zavod za reumatizam se ne moze prici od pohabanih betonskih ploča. Sramota.

Gost
Milka
17.08.2023 00:20

Dakle posle 40 godina nista od predvidjenih bazena
Umesto pogotka da se ipak izgrade po prvom planu bazenu
Ide park ćorak
Sramota

Gost
Sonja
17.08.2023 06:03

Nemam reči za debilizam više, tu treba da se napravi kompleks bazena, toliki Novi Sad da nemaš bazene sramota!!!
Bolje je da sadite drveće umesto što betonirate

Gost
Vidoje
17.08.2023 08:15
Odgovori  Sonja

Zakljucak:
Ne valja kad se radi
Ne valja kad se ne radi
Dodatni zakljucak:
Narod je glup ko tocak i nezadovoljan samim sobom.
Dodatna opaska:
Ima jedna lepa uzrecica,kaze ‘rdjavom k i dlake smetaju’ 🙂

Gost
SNS Uzivo
17.08.2023 13:20
Odgovori  Vidoje

Gos’n Vidoje bas mi je odvratan taj Vas negativan stav… 🙂

Last edited 6 Meseci Ranije by SNS Uzivo
Gost
Vidoje
17.08.2023 15:55
Odgovori  SNS Uzivo

A gde je tvoja pozitiva 🙂

Gost
SNS Uzivo
17.08.2023 21:29
Odgovori  Vidoje

Kad kucne cas, mi cemo zamočiti motke i razjuriti tu bandu, pozitivnije od ovoga ne moze! 🙂

Last edited 6 Meseci Ranije by SNS Uzivo
Gost
No name
18.08.2023 09:01

Bolje da naprave bazen, jedan bazen na spensu i to bez zelenila a i izgleda nakaradno svakako.

Povezane vesti