Претрага
Претрага
Close this search box.

Pogledajte kako tutnji modernizovani Orao. Ministar Vučević snimio let sa aerodroma Morava (VIDEO)

Foto: Printscreen

Nakon modernizacije aviona “Orao”, danas je izveden probni let na aerodromu Morava. Ovom probnom letu prisustvovao je i Ministar odbrane Miloš Vučević koji je na svom zvaničnom Instagram profilu objavio video

Nastanak modela “Orao”

Ovaj model, nastao je usled potrebe da se dotadašnji jurišni avioni vlastite proizvodnje J-21 Jastreb, koji su se nalazili u naoružanju Ratnog vazduhoplovstva SFRJ, zamene savremenijim avionom za podršku, koji se može koristiti i za određene borbene zadatke vazduh-vazduh.

Prvi prototip poleteo je 1974. godine, a međunarodnu promociju doživeo je na vazduhoplovnoj izložbi u Parizu 1985. godine, bio je to avion Orao J-22.
Poznat je kao prvi domaći avion koji je leteo brzinom većom od zvuka.

Foto: Screenshot

Modernizacija aviona “Orao”

Avioni “Orao” poseduju “Rolls Royce” motore. Modernizovani “Orao” gledano sa spoljašnje strane isti je kao osnovna verzija letelice, jedina primetna razlika je u ugrađenom optoelektronskom sistemu u nsou aviona.
Ugrađivanjem forsaža u jednosednim i dvosednim modelima, poboljšana je dinamička karakteristika aviona. Takođe, ugrađeni su novi elektronski sistemi koji znatno poboljšavaju stabilnost i upravljivost aviona.

Prvi let nakon modernizacije na aerodromu Morava

Danas je izveden probni let modernizovanog modela “Orao”. Probni let realizovan je na Lađevcima, odnosno aerodromu Morava. Smešten je na 15 kilometara od Kraljeva, od Čačka 25 kilometara i 39 kilometara od Kragujevca. Predstavlja civilni i vojni aerodrom. Vojna baza aerodroma zadržala je naziv Lađevci, a civilni deo dobio je naziv Morava.
Nakon rekonstrukcije, zvanično je otvoren u junu 2019. godine. Predviđen je za međunarodne letove.

nsuzivo.rs

Tagovi:

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
ChuChu
03.06.2023 14:16

Sve je to lepo, ali čemu može danas služiti avion iz 1974g kad ni tada kad je nastao nije bio među najboljim…eventualno za učenje letenja i aeromitinge kao oldtajmer….

Gost
Rade Radaković
04.06.2023 06:46
Odgovori  ChuChu

Taj avion stručnjak nije ni zamišljen niti pravljen po zapadnom niti istočnom modelu,nego po Jugoslovenskoj topografiji.
Tako da leti na extremno malim visinama i nanosi jake i precizne tj.razorne udare kao podrška trupama na zemlji.napr.zaJNA.
Šta je poprimio i lovačkog bombardersku komponentu ovom moderniz.
Za vreme NATO NACI APADA NA SRBIJU ZADAO JE MNOGO SOFISTICIRANIJIM I SLOŽENIJIM SISTEMIMA MUKU I BOL A BOGU HVALA I NJIHOV ŽAL.TUKUĆU IH NEMILOSRDNO SA JOS JEDNIM MIG.21.
PO AERODROMU U TUZLI I TIRANI.
I UNIŠTIVŠI DOSTA NAJ NAPREDN.LETELICA I PILOTSKOG KADRA UHVATIVŠI IH U POPODNEVNOJ DREMCI NAKON UBIJANJA CIVILA PO SRBIJI I CRNOJ GORI.

Gost
Bata Niš
04.06.2023 17:34

Da li zaista veruješ u to što pričaš?

Gost
Bata Niš
04.06.2023 17:33

Tipična SNS budalaština. USA pravi lovce 6. generacije, a radikali trabunjaju o orlu.

Povezane vesti