Претрага
Претрага
Close this search box.

Pokrajinska vlada izdvojila 44,4 miliona dinara za medicinsku opremu za tri bolnice i jedan institut

Foto: Pokrajinska vlada

Pokrajinska vlada donela je na današnjoj sednici rešenje da se izdvoji ukupno 44,4 miliona dinara za nabavku medicinske opreme za opšte bolnice u Vrbasu, Vršcu i Senti i za Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

Opštoj bolnici u Vrbasu usmereno je 23,4 miliona dinara za nabavku novog mobilnog radiografsko-fluoroskopskog aparata sa Ce-lukom. Taj aparat koristi se kod ortopedskih, uroloških, opštih hirurških i ginekoloških operacija. Nabavkom tog aparata biće omogućeno da se rade i endovaskularne, kao i nove minimalno invazivne hirurške procedure. Takođe, biće obezbeđena bolja radiološka zaštita medicinskog osoblja i pacijenata, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Opšta bolnica u Vršcu dobila je sredstva za nabavku portabilnog ultrazvučnog aparata i autotransfuzijskog uređaja s vakuumskom pumpom za kontinuirano procesuiranje sakupljene krvi, a ukupna vrednost opreme je 10 miliona dinara.

U vršačkoj bolnici godišnje se uradi 2.000 ultrazvučnih pregleda. Nabavka novog aparata neophodna je zbog dostupnosti ultrazvučne dijagnostike kardiologa kod nepokretnih, vitalno ugroženih pacijenata i pacijenata u intenzivnoj nezi.

Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici usmereno je 6,5 miliona dinara za novi savremeni sistem za zvučnu i svetlosnu signalizaciju na Hirurškom odeljenju.

Godišnje se na tom odeljenju operiše 1.500 onkoloških pacijenata. Svi oni zahtevaju stalan postoperativni nadzor, naročito u prvih 48 sati nakon operacije i moraju imati mogućnost komunikacije sa dežurnim medicinskim osobljem u cilju pravovremenog reagovanja.

Za nabavku kardiološkog ultrazvučnog aparata za potrebe Službe za internu medicinu u Opštoj bolnici u Senti izdvojeno je 4,5 miliona dinara.

Bolnici u Senti gravitiraju pacijenti iz pet okolnih opština. Godišnje se u toj ustanovi uradi oko 1.200 ehokardiografskih ambulantnih pregleda, i taj broj je u porastu, dok se stacionarno izvede 400 pregleda.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага