nsuzivo.rs

Japanska kompanija Nidek zvanično je započela danas u Novom Sadu izgradnju fabrike elektromotora, polaganjem kamena temeljca, kome su prisustvovali najviši zvaničnici.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, rekao je da smo u poslednjih nekoliko godina uspeli da napravimo veliki korak u konkretizovanju odnosa izneđu Srbije i Japana.

– Ovo je fantastičan uspeh za našu zemlju. Za godinu dana obeležavamo 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana i u toj godini moći ćemo da učestvujemo u otvaranju ili završetku fabrika Tojo tajers, Nidek, a završićemo i desumporizaciju u Obrenovcu.  To mnogo govori o tome koliko se Srbija promenila. Ovo su fabrike koje suštinski menjaju poziciju naše zemlje, koje jačaju našu ekonomiju na najbrži mogući način – istakao je Vučić.

Foto: nsuzivo.rs

Ambasador Japana u Srbiji, Takahito Kacumata, naveo je da je danas “jedan od najhladnijih dana u Srbiji, ali i najaktuelnijih i najuzbudljivijih”.

– Grad Novi Sad je divna mešavina privrede, kulture i nauke. Grad koji se stalno razvija i preuzima nove izazove. Verujemo da će Nidek sa 1.000 zaposlenih i u saradnji sa Novosadskim univerzitetom proizvoditi kvalitetne motore u smislu tehnologije, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine – istakao je Kacumata.

Foto: nsuzivo.rs

Glavni i izvršni direktor Nideka, Đun Seki, rekao je da Nidek godišnje proda tri milijare motora svih veličina koji su efikasniji 20 do 30 odsto od prosečnih motora u upotrebi u svetu.

– Želimo da se širimo u Srbiji, ali i u Evropi. Uložili smo veliki novac u ovu kompaniju u Srbiji. Pored toga, mi ćemo otvoriti veliki broj radnih mesta za građane Srbije, kakav je i dogovor sa predsednikom Srbije. Verovatno ćemo dostići novi rekord u prodaji i profitu. Da bismo rasli potrebna nam je nova lokacija. Zato smo ovde. Želimo da se širimo i na Evropsko tržište – rekao je Seki.

Foto: nsuzivo.rs

Polaganju kamena temeljca za fabriku koja bi trebalo da bude otvorena iduće godine, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izvršni direktor Nidek korporacije Đun Seki, ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata i direktor Nidekove fabrike u Srbiji Marko Ivović.

Kako je naglasio predsednik, ovo je osma fabrika koja se otvara u Novom Sadu za samo sedam godina, a samo u kompaniji Nidek biće zaposleno 480 radnika.

Vrednost investicije kompanije Nidek u Novom Sadu iznosi 250 milina evra, s tim da je planirano ulaganje u Evropu 1.5 milijardi evra, a od toga milijardu u našu zemlju, istaknuto je na današnjem skupu.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Kopaček
10/12/2021 13:33

Jel su to zlatne lopate bokte