Претрага
Претрага
Close this search box.

Položeni venci na spomenik žrtvama Holokausta u Novom Sadu. Zamenik gradonačelnika Crnobarac: Zajedničko stradanje je učvrstilo vezu između Srba i Jevreja

Foto: nsuzivo.rs/Ilustracija

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark položili su vence na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju u Novom Sadu.

Foto: nsuzivo.rs

Zamenik gradonačelnika istakao je da će Grad Novi Sad nastaviti da podržavaju aktivnosti jevrejske zajednice.

-Holokaust je tema o kojoj kao društvo nikada ne smemo prestati da pričamo. Nažalost, Jevreji, Srbi, Romi i mnogi drugi narodi, dele istu ili sličnu tragičnu sudbinu u Drugom svetskom ratu. Kao što je veliki Ivo Andrić napisao “Ljude ništa više i jače ne povezuje od zajednički proživljenje nesreće”. Ovo zajedničko stradanje je učvrstilo vezu između naša dva naroda- naglasio je Crnobarac.

Foto: nsuzivo.rs

Mirko Štark, predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu, naglasio je da se ovaj dan obeležava iz nekoliko razloga.

-Prvi razlog je da imamo dug prema šest miliona Jevreja ubijenih tokom Holokausta, drugi je što dolaze mlade generacije i naš je zadatak da ih učimo, a treća stvar je da starija generacija ima indirektna sećanja na holokaust od naših očeva, majki, eventualno deka i baka, a već sledeća generacija to nema. Zadatak je naše generacije je da ta sećanja prenesemo i taj dug prema žrtvama koje su stradale, jer ako mi to sada ne uradimo sve ono što se desilo potonuće u tamu zaborava- izjavio je Štark.

Foto: nsuzivo.rs

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2005. godine usvojila rezoluciju kojom se 27. januar proglašava za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Tog dana je 1945. godine oslobođen Aušvic, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага