Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na 80. godišnjicu od stradanja Novosađana po dolasku mađarske vojske u Novi Sad, kod krsta podignutom za žrtve danas je održan pomen. 

Nakon što su mađarske trupe zauzele Novi Sad 13. aprila 1941. godine uspostavile su strahovladu, a već sledećeg dana počele sa ubijanjem stanovništva koje je trajalo do kraja aprila.

Pomenu su prisustvovali Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Grada Novog Sada, istoričar Đorđe Srbulović i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Osamdeset godina teške tragedije koja je, nažalost, bila zaboravljena na neki način i nije bila ispoštovana kako je trebalo da bude i mi smo se sakupili da to uradimo, jer je to najmanje što smo mogli učiniti za te nevine žrtve fašističke agresije i zločina- rekao je okupljenima Siniša Jokić.

Rukovodilac projekta, Đorđe Srbulović, izjavio je da su neka imena potvrđena u literaturi, a da se neka nikada neće ni saznati, jer su i krajem aprila 1941. godine cele porodice odvođene na streljanje i bacane u Dunav.

Rukovodilac projekta istoričar Đorđe Srbulović; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-13. aprila, iz pravca Temerinske ulice, oko 18 časova u Novi Sad je ušla okupaciona vojska Kraljevine Mađarske. Tim ulaskom je završena okupacija Bačke, započeta tri dana ranije. Prilikom ulaska nije bilo otpora. Već 14. aprila, u ranim jutarnjim satima, počeli su upadi i likvidacije civila. Može se steći utisak da su ubijanja vršena nasumično. Nije reč o nasumičnom ubijanju. Duboko sam ubeđen da je vojska došla sa unapred spremljenim imenima i adresama onih koje je trebalo ubiti odmah po ulasku- naglasio je Srbulović.

Srbulović je istakao da je potrebno uraditi još istraživanja o ubijenima i doći do njihovih imena.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments