Zemljotres u Rumuniji, Foto: EMSC / Twitter / Screenshot

Jačina zemljotresa koji su tokom noći pogodili Rumuniju varirala je od 1,9 do 3 stepena po Rihterovoj skali

Tokom noći između petka i subote u Rumuniji je u periodu od 23:45 do 8:00 registrovano ukupno 10 blažih zemljotresa, od kojih je najjači zabeležen u 7:51 i iznosio je 3 stepena Rihtera.

Prethodno su tokom jučerašnjeg dana registrovana četiri slabija zemljotresa, jačine od 2,1 do 2,4.

Jačina zemljotresa koji su tokom noći pogodili Rumuniju varirala je od 1,9 do 3 stepena po Rihterovoj skali. Poslednja dva, jedan od 2,9 stepeni u 6:59, kao i potres jačine 3 stepena Rihtera zabeležen u 7:51 bili su najjači u seriji ovih potresa.

Podsetimo, nakon što su Tursku pogodili razorni zemljotresi, 16.02.2023. je u Rumuniji zabeležena serija zemljotresa, a jačina najjačeg iznosila je čak 5,7 stepeni. On se dogodio u utorak u okrugu Gorj, koji se osetio u Bukureštu i nekoliko okruga u zemlji.

Foto: PRINTSCREEN SEIZMOLOŠKI ZAVOD

To je drugi dan zaredom da se na tom području dogodio zemljotres jačine iznad 5. Zemljotres je praćen sa više od 200 naknadnih potresa.

Situacija je očajna u okrugu Gorj, nakon zemljotresa poslednjih dana. Mnoge kuće su teško oštećene i u svakom trenutku im preti rušenje, prenosi TV Romania.

„Kuća ima pukotine, samo što ne padne. Ako danas dođe još jedan zemljotres, cela kuća će se srušiti na zemlju. Plafon je napukao, zidovi padaju. Ništa se ne može povratiti. Neko mora da nam pritekne u pomoć, da pocepamo kuću, da je srušimo.

espreso/kurir

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments