Претрага
Претрага
Close this search box.

POOŠTRAVAJU SE KAZNE! Trgovci koji ne istaknu radno vreme obejkta platiće kaznu od 100.000 dinara

Foto: LuxTag/Shutterstock
Privrednici koji se bave trgovinom ili ugostiteljstvom imaju u odnosu na druge delatnosti obavezu da istaknu vidno obaveštenje o radnom vremenu, kao i o neradnim danima.

U slučaju da to ne učine, mogu biti kažnjeni.

Poreska savetnica Zvezdana Pisarević kaže da su za delatnosti trgovine i ugostiteljstva propisane kazne, ali da kontrolu sprovođenja ove regulative vrše inspekcije lokalne samouprave, kao što su komunalna inspekcija, tržišna inspekcija i slične.

Ona je podsetila da je Zakonom o trgovini određeno da trgovac i pružalac usluge samostalno određuju radno vreme u skladu sa ovim zakonom i posebnim propisom jedinice lokalne samouprave.

– Trgovac i pružalac usluge su dužni da na jasan, nesumnjiv i lako uočljiv način istaknu radno vreme na prodajnom mestu, kao i da se u svakom trenutku pridržavaju označenog radnog vremena. U slučaju vanrednih promena, prekida ili drugih oblika privremenog prestanka obavljanja trgovine na određenom prodajnom mestu, dužni su da te izmene označe – objasnila je Pisarević u razgovoru za Biznis.rs.

Kada je reč o tome koliko dugo će trgovci raditi, to je takođe deo ovlašćenja jedinica lokalne samouprave. Njihova je nadležnost da definišu maksimalno radno vreme za određene delatnosti, što znači da privredni subjekti samostalno određuju koliko će raditi, a to može biti i kraće od maksimalno utvrđenog radnog vremena.

Lokalna samouprava donosi odluku o maksimalnom radnom vremenu za sve privredne subjekte koji posluju na teritoriji te opštine, a naročito zabranu prodaje alkoholnih pića posle 22h, kao i vreme prodaje pojedinih vrsta robe čija upotreba može bitno da utiče na javni red i mir (alkoholna pića, pirotehnika i slično).

Treba naglasiti da trgovine mogu da ne rade u vreme državnih praznika, ali ukoliko odluče da rade dužne su da to istaknu na glavnom ulazu u objekat.

– Takođe, trgovci imaju obavezu da naprave i objave na vidnom mestu raspored radnog vremena za vreme praznika, najmanje tri dana pred državni praznik ili neki drugi neradni dan. Stoga svako treba da pogleda šta je propisano Odlukom lokalne samouprave u mestu u kome radi – kaže Pisarević i dodaje da promena radnog vremena nije propisana kao obaveza, ali je stvar dobre poslovne prakse, osim kod delatnosti trgovina.

Promenu radnog vremena nije potrebno prijaviti, ali je poželjno obavestiti poslovne partnere i kupce.

– Koliko će neka trgovina raditi takođe se određuje po slobodnoj volji, ali najčešće u skladu sa potrebama kupaca – kaže Zvezdana Pisarević za Biznis.rs.

Novčane kazne

Zakon o trgovini za neisticanje radnog vremena ili nepridržavanje označenog radnog vremena predviđa kaznu od 100.000 dinara za svako pravno lice koje se bavi trgovinom.

Biznis.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti