Foto:Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić, Dimitrije Goll, profimedia

U ponedeljak, 19. decembra, počelo je prijavljivanje za sticanje statusa energetski ugroženog kupca koji će, ukoliko ispune uslove, dobiti pravo na umanjenje računa za struju, gas i toplotnu energiju.

Za tu namenu su budžetom za narednu godinu predviđene četiri milijarde dinara.Ove godine bi status energetski ugroženog kupca trebalo da dobije oko 190.000 potrošača, dok je prethodnih godina bilo nešto manje od 70.000. Ove godine prvi put građani mogu, osim za struju i gas, ostvariti i popuste od 40 do 60 odsto na račune za daljinsko grejanje, piše Euronews.rs.

Prijava je počela preko sajta Ministarstva energetike, ali i u lokalnim samoupravama. U Ministarstvu energetike kažu da prethodni dug za prirodni gas, električnu ili toplotnu energiju ne isključuje mogućnost sticanja statusa energetski ugroženog kupca.

Uslovi za sticanje tog statusa su ukupan mesečni prihod domaćinstva, broj članova domaćinstva, imovno stanje, ostvareno pravo na novčanu socijalnu pomoć ili dečiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica i zdravstveno stanje člana domaćinstva.

Građani bi u obrascu trebalo da napišu na koji energent se odnosi zahtev, kao i adresu i površinu stambene jedinice. U zahtevu se upisuju i podaci o snabdevaču gasa, odnosno struje ili grejanja.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Milan Aleksić je rekao su novom Uredbom unapređeni kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca i da će ubuduće znatno više građana ostvarivati popust na struju, gas i toplotnu energiju.

– Tri puta više novca je opredeljeno za zaštitu energetski ugroženih domaćinstava, kako bi što više građana moglo da koristi pogodnosti. Četiri milijarde dinara obezbeđeno za pomoć energetski ugroženim kupcima, podignuti su pragovi tako da sada mnogo više građana može da aplicira – rekao je Aleksić za RTS.

On je naveo primer tročlane porodice koja je do sada prosečno plaćala račun za električnu energiju 4.700 dinara, koja bi ako ostvari status energetski zaštićenog kupca, mogla da dobije popust od 1.565 dinara na taj račun. Dok, kako je objasnio, jednočlano domaćinstvo koje živi u 33 kvadrata ima pravo na 60 odsto popusta na toplotnu energiju, ako prosečno sada plaća 3.940 dinara, a sa popustom ima umanjenje od 2.300 dinara.

Na osnovu statusa energetski ugroženog kupca građani su i prethodnih godina mogli da dobiju umanjenje na mesečne račune za potrošnju struje i gasa, ali mnogi, međutim, i dalje ne znaju da imaju pravo na popust ako su im primanja mala. Kako su za Euronews Srbija ranije rekli u Elektroprivredi Srbije, 68.129 građana iskoristilo je tokom 2021. godine umanjenje računa za električnu energiju, što je značajno manje u odnosu na prethodne godine. Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, umanjenje računa za prirodni gas za period od januara do oktobra prošle godine iskoristilo je samo 60 domaćinstava.

Ko sve ima pravo na popust pročitajte OVDE.

Euronews.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments