POSAO PČELARA ZAHTEVA PUNO ZNANJA, RADA I TRUDA – Ukoliko se bavite ovim poslom, možete da aplicirate na JAVNI POZIV! Subvencije iznose 800 dinara po košnici, a evo i kako da se prijavite

Foto: elements.envato.com

Med koji se prodaje na pijacama i u prodavnicama, na tržište plasiraju pčelari a proizvode prave pčele radilice i bumbari. Da bi se dobio gotov proizvod, potrebna je zajednička saradnja pčelara i pčela

Uslovi moraju biti odgovarajući, proces kontrolisan a područje ne sme biti prskano preparatima na bazi lambda-cihalotrina i deltametrina.

Svaka košnica, dom je za preko 40.000 pčela.

U svakoj košnici nalazi se po jedna matica čiji je posao da polaže jaja, nekoliko trutova i desetine hiljada radilica. Med se pravi od slatke tečnosti koja se nalazi u cvetu a zove se nektar.

Pčele “izviđači” zaduženi su za pronalazak nektara sa kojim hrane ostale pčele. Pčele koje su u košnici provedu oko pola sata žvačući nektar. Enzimi se polako razlažu u složene šećere. Nakon tog procesa pčele raspoređuju nektar po saću. Voda isparava iz nektara, a sirup postaje gušći. Kada sirup postane odgovarajuće gustine, pčele stavljaju poklopac od voska. Kolonija pčela pojede na godišnjem nivou od 50 kilograma meda.

Foto: Pexels

– Biti pčelar zahteva puno truda ali i rada. Tokom jeseni potrebno je uraditi odgovarajuće zazimljavanje pčela. Potrebno ih je zaštiti od varoe- to je parazit koji im šteti. Mi košnice zaštitimo pomoću rama građevnjaka. Na ramu se odvija organska borba. Najviše jajašca varoa polaže na ram, koji se nakon određenog perioda vadi. Pčelama možete dodati šećerni sirup kao prihranu- rekli su iz poljoprivrednog gazdinstva i dodali:

-Na proleće pripremamo pčele za bagremovu pašu. Na količinu gotovog proizvoda utiče mnogo faktora. Potrebno je prezimljavanje pčela, priprema, lokacija i vremenski uslovi. Količine koje dobijemo na godišnjem nivou osciliraju. Iako nosimo pčelarske kombinezone tokom čitavog procesa, dešavalo se da nas ujede pčela. Međutim, godinama se bavimo ovim poslom i postali smo imuni na ujed, odnosno naše telo ne reaguje burno. Teglu bagremovog meda prodajemo po ceni od 1.000 dinara.

Foto: Pixabay

Subvencije za pčelarstvo

Pravo na podsticaje po košnici pčela ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju i koje je u Registru poljoprivrednih gazdinstava izvršilo obnovu registracije za 2023. godinu, za najmanje 20, a najviše 1.000 košnica pčela.

Foto: newslite.com

Prema aktuelnom Javnom pozivu, podsticaji se ostvaruju u iznosu od 800 dinara po košnici.

Krajnji rokovi za podnešenje prijava za subvencije po aktuelnim javnim pozivima – produženi su do 12. juna. Detalje pogledajte u dokumentu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti