Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC
Izjave i poseta bivšeg američkog izaslanika Ridžarda Grenela najbolji su pokazatelj u kojoj meri bi za Srbiju bila povoljna pobeda Republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima 2024. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i sa kakvim se izazovima danas susreće naša država, analizirao je Mihailo Janjić iz
Centra za nacionalnu politiku. 

Pregovori između Beograda i Prištine ušli su u ćorsokak zahvaljujući Stejt dipartmentu koji je rešavanje krize na Kosovu i Metohiji prepustio Evropskoj uniji koja definitivno nije u stanju da reši problematiku, te je svojom naklonjenošću Kurtiju umnogome uticala na eskalaciju tinjajućeg konflikta dve strane.

Mihailo Janjić, Centar za nacionalnu politiku; foto: novosadska.tv/Printscreen

Grenelova analiza tzv. kosovskog premijera jasno nam ukazuje da pregovori više nemaju smisla. Ono što najviše treba da nas brine jeste činjenica da ta poruka dolazi upravo od idejnih tvoraca kosovske nezavisnosti. Dugogodišnje snishođenje, nepoštovanje međunarodnih sporazuma, skrivanje očiju pred divljanjem ekstremista… rezultiralo je da Kurti postane van domašaja kontrole kako Sjedinjenih Američkih Država tako i Evropske unije.

Ipak, u vreme dok su pregovori bili pod kontrolom administracije Donalda Trampa, Srbija je imala partnera koji je bio spreman da sasluša naše stavove, ali i kontrolu nad Aljbin Kurtijem.

Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću potpisivanjem Sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Prištinom, u obzir su uzeti ključni i najvažniji interesi Srbije, što se očigledno nije svidelo suprotnoj strani, te je dolaskom na vlast Džozefa Bajdena i njegove administracije ovaj sporazum doživeo debakl i sudbinu Briselskog.

Kontinuitet nezainteresovanosti Sjedinjenih Ameiričkij Država i preuzimanje liderstva u pregovorima od strane Evropske unije mogli bi ne samo da ugroze međunarodno pravo, politiku očuvanja teritorijalne celovitosti, nego i ljudska prava srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, što neodoljivo podseća na atmosferu martovskog pogroma 2004. godine.

Eventualnom promenom vlasti i dolaskom Donalda Trampa na čelo najveće svetske sile 2024. godine, uticalo bi i na odnos politike Zapada prema Kosovu i Metohiji. Srbija bi opet imala nekog ko je spreman, bar, da sasluša njene interese.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments