Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Danas smo na Petrovaradinskoj tvrđavi imali priliku da posmatramo delimično pomračenje Sunca pomoću teleskopa, zajedno sa još stotinak okupljenih ljudi. Ovaj fenomen ne dešava se često i baš iz tog razloga je ovo bio poseban trenutak da svi koji su se okupili kod sata na tvrđavi imaju priliku da uz stručno vođenje uživaju.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Pomračenje Sunca se dešava svaki put kada se Mesec nalazi u konjukciji između Zemlje i Sunca. U zavisnosti od toga na kojoj razdaljini se nalazi Zemlja od Sunca, i Mesec takođe od Zemlje, imamo različite vrste pomračenja, prstenasto ili totalno pomračenje, a može biti i delimično. Delimično pomračenje koje će se danas desiti, jeste kada Mesec zakloni 40% Sunčevog diska što je malo manje od pola. Godine 1999. bilo je potpuno pomračenje, a u tom slučaju i potpuni mrak oko nas kada ne vidimo ništa – rekla je za NS Uživo Jelena Minić, članica Astronomskog društva Novi Sad (ADNOS).

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Primetan je bio veliki broj posetilaca, kao i veliki broj đaka koji su došli sa svojim učiteljicama da posmatraju ovu retku prirodnu pojavu, a evo šta nam je jedan od učenika rekao:

– Nikad nisam posmatrao pomračenje, ali očekujem da se ništa neće videti i da će sve biti crno. Jako sam uzbuđen jer ćemo gledati i kroz teleskop i nadam se da će se to sve lepo videti – kazao je Filip za naš portal.

Takođe, jedna sugrađanka koja je takođe došla da posmatra pomračenje, ispričala nam je kako je to izgledalo davne 1999. godine kada je pomračenje bilo potpuno:

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Te kobne godine, na televiziji su upozoravali da treba ljudi da se sklone u podrume, da spuste roletne i nikako ne izlaze na ulice jer će svi da oslepe. Tada sam ja izašla na Trg jer je bilo najavljeno da će neki momci tamo prodavati naočare pomoću kojih bismo mogli da gledamo to famozno pomračenje. Kupila sam naočare za sebe i majku i gledali smo spektakularni prizor koji nam je priroda dala, to je trajalo neko vreme i posle toga se sve vratilo u normalu, a ja nikada neću zaboraviti taj trenutak prelaza iz svetlosti u mrak pa ponovo u svetlo – ispričala je Elena Đurak za naš portal.

Foto: nsuzivo.rs

Milica Šolaja

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments