Bista istaknutom novinaru, publicisti i književniku Dušanu Šijačkom postavljena je u centru Futoga gde je i rođen, i to na inicijativu Društva novinara Vojvodine.

Delo vajara dr Vladimira Jokanovića otkrio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a prisutnima na su se obratili novinar Borivoj Mirosavljević i predsednik Društva novinara Vojvodine Petar Kočić.

Društvo novinara Vojvodine tokom ove i prethodne decenije realizovalo je niz aktivnosti u cilju reafirmacije ličnosti Dušana Šijačkog, a sve je počelo u nedeljnom broju Dnevnika 2005. godine, kada je objavljen tekst pod naslovom Balkanski rat Dušana Šijačkog. Mnogi čitaoci su tada prvi put saznali nešto više o zaboravljenom novinaru, dobrovoljcu u Balkanskim ratovima, ratnom izveštaču i dopisniku naših listova iz Ženeve, Pariza, Njujorka.

Dušan Šijački je rođen u Futogu 11. marta 1882. godine, a školovao se u Beogradu. Kao gimnazijalac od 1897. godine je počeo da se bavi novinarstvom u “Socijaldemokratiji” i Skerlićevim “Radničkim novinama”, kao i u šaljivom listu “Šilo”. Radio je kao novinar u više novina, a sa braćom Stevanom i Gavrilom je osnivač Radničke umetničke grupe “Abrašević” u Beogradu. U januaru 1913. godine osnovao je i “Balkanske novine”, prvi srpski tabloid.

“Otkrivanjem biste Dušanu Šijačkom ispravljamo istorijsku nepravdu koja je obeležila jedan period naše države, kada smo se olako odricali sinova i kćeri našeg naroda, zaboravljali sve što su učinili, pa čak i proganjali one koji su slobodno mislili i govorili i bili na braniku otadžbine kada je bilo najteže”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima Petra Kočića, Društvo novinara Vojvodine, kao najstarije novinarsko udruženje u Pokrajini, već nekoliko godina nastoji da postavi obeležje znamenitom Futožaninu, a to čine 60 godina nakon njegove smrti i o stotoj godišnjici prisajedinjenja Vojovodine Kraljevini Srbiji.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments