Prezentacija “Studije hidrološkog uređenja površinskih i podzemnih voda  priobalja na levoj obali Dunava u Novom Sadu u zoni Kameničke ade i Ribarskog ostrva” koju je uradio Institut “Jaroslav Černi” iz Beograda predstavljena je danas u Zavodu za urbanizam. 

Prva studija koja je rađena sa profesorima sa Fakulteta tehničkih nauka, potvrđena je ovom dopunom podataka za izradu plana detaljne regulacije koja se prostirala analizom voda do Slankamena. Prezentaciji su prisustvovali i Dušan Miladinović, direktor JP “Urbanizam” i dr Matija Stipić sa Fakulteta tehničkih nauka.

Akcenat je na očuvanju šumskog područja na Kameničkoj adi i svođenje na površinu pod izgrađenim objektima u smislu sporta, kulture i turizma

FOKUS NA OČUVANJU PRIOBALJA

Studija je fokusirana na priobalje, sa akcentom na očuvanju šumskog područja na Kameničkoj adi i svođenje na površinu pod izgrađenim objektima u smislu sporta, kulture i turizma. Mile Božić, iz Instituta, naveo je da će svi sadržaji biti javni za sve građane.

Studiju je predvodio tim sa velikim iskustvom u oblasti hidrologije, hidraulike, hidrodinamike, uređenja površinskih voda i projektovanja regulacionih građevina, a trajala je nekoliko meseci. Izučavano područje obuhvatilo je Kameničku adu i Ribarsko ostrvo, sa ciljem da se zaštiti voda i postojeća infrastruktura.

Analiza površinskih voda rađena je na dve hidrološke stanice, Slankamenu i Novom Sadu, i utvrdila je da izgradnja veslačke staze neće imati nikakav uticaj ni na vodostaj i ledostaj, jer postojeći sistem pruža stogodišnju zaštitu. Planirani radovi, prema ovoj studiji, neće uticati na povećanje vodostaja i na pojavu erozija.

; Izgradnja veslačke staze neće imati nikakav uticaj ni na vodostaj i ledostaj, jer postojeći sistem pruža stogodišnju zaštitu

 ČETIRI KILOMETRA OBALE

Prema rečima Božića, ideja je bila da se ovim rešenjem nikome ništa ne pogorša i da niko ne bude ugrožen. Analizom podzemnih voda, koje su obuhvatale i nivoe podzemnih voda u poslednjih 40 godina, došlo se do zaključka da planirana veštačka staza neće imati nijedan negativni uticaj na podzemne vode.

– Veslačka staza imaće veoma povoljne uticaje na nivo podzemnih voda, ne samo u bližoj okolini, već i na Telepu i Limanu. Ona će dovesti do konstante podzemnih voda i držaće je pod kontrolom, bez oscilacija – istakao je Vladimir Lukić iz Instituta “Jaroslav Černi”.

Dušan Miladinović, iz Zavoda za urbanizam, izneo je da će dužina planirane obale utvrde biti četiri kilometara, a ide obodom Kameničke ade do Ribarskog ostrva i brodogradilišta. Spojila bi se kod kasarne Rečne flotile.

– Ko će finansirati to nije na nama da se bavimo. Verovatno može da ide preko republike i pokrajine. Svakako obalom utvrde će opet gazdovati “Vode Vojvodine”, jer je to vodni objekat i pod njihovom nadležnošću – rekao je Miladinović.

Vladimir Lukić iz Instituta “Jaroslav Černi”: Veslačka staza imaće veoma povoljne uticaje na nivo podzemnih voda, ne samo u bližoj okolini, već i na Telepu i Limanu

NOVA GRADSKA PLAŽA

Ribarsko ostrvo ostaće u režimu plavnog dela i planirano je krčenje šipražja, uklanjanje neuglednih objekata i popravljanje obale koja je urušena. Uz veslačku stazu planirana je i gradska plaža u dužini od 1.400 metara, sa nekoliko ugostiteljskih objekata. Veslači će imati i svoja dva objekta za smeštaj kajaka, kao i za zimski trening, gde je moguće uraditi objekat koji ima bazen sa tekućom vodom gde bi trenirali kao u prirodnim uslovima. Ova veslačka staza omogućavaće pripreme za sva takmičenja i organizovanje sportskih manifestacija na svetskom nivou.

– Planiran je još jedan sportski centar, biciklistički centar, jer je tu na keju do Begeča i preko budućeg mosta što prelazi preko kanala i ide dalje prema Banatu je EuroVelo staza. Iz tog razloga Novi Sad kao veliki grad treba da ima jedan centar gde svi ti biciklisti kada dođu mogu da se odmore tu i poprave bicikl – istakao je Miladinović.

On ističe da bi nelegalne objekte na Kameničkoj adi brzo rešio, odnosno uklonio, jer je to napadanje javne svojine koje se vodi kao krivično delo.

– Građevinska inspekcija je do sada radila svoj posao, oni su tamo rušili objekte. Porušeno je više od 10 objekata, a kada će ponovo biti akcija ne znam. Oni niču brže nego što grad to uspeva da reši. Postupak da se neki objekat ruši traje, ali nadam se da će ovaj plan omogućiti efikasno i brzo uklanjanje tih objekata – naglasio je.

Ivona Karan

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jole
24/07/2021 17:32

A sta ce biti sa nelegalno gradjenom “dolinom lopova” na kamenjaru. I od koga oni vuku struju i kako mogu da uzurpiraju deo javnog dobra i medjunarodnog plovnog toka. I kako to da karin komerc moze da uzurpira i zatvara dolmu kao da ie njegovo privatno dobro. Sta cemo sa tim delom dunava i zasto javnost cuti o tome i ko to njih sve stiti? Kako to moze da prolazi i svi da se prave ludi. To je jedan teror dela bogatih koji pokazuju da im se moze sve a dai ostali nemamo nikavo pravo tu da se pitamo.

Ime
24/07/2021 18:10

A sto ne moze da se objavi moj komentar da ce ovi i Banat izmestiti?

DR Komnenovic
26/09/2021 20:00

interesuje me dali ce se most pomeriti zbog bitnog legalnog objekta cuvenog modnog kreatora kod Sodrosa Milana barona inace tamo je dozvoljena gradnja Vila