Претрага
Претрага
Close this search box.

POVEĆAN BROJ POZIVA I INTERVENCIJA Ciklonizacija: Vreme pogoduje glodarima, a evo šta sugrađani treba da urade ukoliko se sa njima susretnu

Foto: The Humane Society of the United States

Prema informacijama koje nam šalju sugrađani nastupila je najezda glodara. Naš portal kontaktirao je “Ciklonizaciju”, koja se bavi deratizacijom, a koja je istakla da u našem gradu jeste zabeležen nešto veći broj poziva i intervencija nego što je to uobičajeno u ovom delu godine.  

-Jesen je inače doba godine kada štetni glodari u potrazi za skloništem i hranom prilaze bliže ljudima. Međutim, već odavno glodari žive pored ljudi zbog urbane sredine koja im pruža neograničen broj skloništa i konstantnu dostupnost hrane. Upravo laka dostupnost hrane određuje da li će se ne nekom prostoru razviti legla glodara sa velikim brojem jedinki. Ono što ovu godinu razlikuje od prosečnih su izuzetno izmenjeni vremenski uslovi od proleća i leta, pa sve do izuzetno tople jeseni. Ovakvi uslovi su očigledno pogodovali većoj brojnosti glodara u prirodi i u urbanim sredinama. Kada govorimo o opasnostima od prisustva glodara u čovekovom okruženju, onda pre svega govorimo o tome da deratizacija smanjuje rizik od širenja zaraznih bolesti čiji su vektori glodari, ali i materijalnu štetu koji glodari izazivaju u domaćinstvima, privredi i poljoprivredi. Među najpoznatijim bolestima čiji su prenosioci glodari su besnilo, trihineloza, hemoralgična goznica, bruceloza, tuberkuloza, svinjska kuga, salmonela, slinavka i šap – rekli su iz “Ciklonizacije” za NS Uživo i dodali:

Foto: Pixabay

Njihova preporuka je da građani čim primete prisustvo glodara pozovu „Ciklonizaciju” jer će problem biti brže rešen u začetku, nego ako dođe do velike brojnosti. Obazriv treba biti kod prisustva pacova i pozvati profesionalce. Jedine okolnosti u kojima će pacov pokušati da napadne ljude je ako bude sateran u ćošak i ako se oseti ugroženo.  

-Ekipe „Ciklonizacije izvode redovno tretmana po pozivu građana, nadziru se i tretiraju potencijalna žarišta na javnim površinama, a u toku je i jesenji krug sistematske akcije zaštite zdravlja građana od štetnih glodara. Akcija se sprovodi dva puta godišnje, na proleće i jesen i obuhvata sam grad, prigradska naselja i sva sela. Trenutno se izvodi deratizacija fekalne i atmosferske kanalizacija u samom gradu, a odatle će se širiti prema prigradskim naseljima i selima – rekli su iz preduzeća.

Ukoliko primetite glodare pozovite „Ciklonizaciju”, a ekipe će izaći na teren u prvom slobodnom terminu.

M.L.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti