Povodom aktuelne teme trovanja gljivama na Šabačkoj pijaci: Za NS Uživo govori doktor biolog Dragiša Savić, koji otkriva gde treba kupovati gljive i koliko vrsta ima na Fruškoj gori (FOTO)

Foto: naturefg.com

Fruška gora poseduje bogatu floru i faunu. Mnoge zaštićenje vrste ptica i biljaka se nalaze baš na ovoj vojvođanskoj planini. Trenutno na Fruškoj gori se nalaze preko 2.100 gljiva različitih vrsta, međutim pretpostavka je da ih ima bar duplo toliko

Foto: naturefg.com

Doktor biolog Dragiša Savić ističe za naš portal da je većina gljiva koje se mogu pronaći na ovoj planini nisu jestive.

-To su uglavnom sitnije vrste, tvrde i bezukusne. Vrlo mali broj pečuraka sa ove planine čovek može da koristi u ishrani. Ne postoji način da se razlikuju otrovne i jestive gljive na osnovu boje i mesta gde rastu. Slične stvari poseduju i jestive i nejestive, te golim okom razlika je neprimetna. Da bi se dobro razlikovale vrste potrebno je uraditi mikroskopiju- rekao je Savić.

Kada berete gljive, a niste mikolog, potrebno je da imate dobro znanje i iskustvo. Mnoge vrste mogu da se prepoznaju relativno lako, ali i tu često dođe do zabune. Vrste kod kojih najčešće dođe do zabune su lisičarka, vrganj, sunčanice.

Vrganj; foto: Daniel Greenwood

U Nacionalnom parku Fruška gora je zakonom zabranjeno branje gljiva, međutim ne može da se pokrije celo područje. Gljiva ima tokom cele godine, a sezona lisičarka je uveliko počela. Individualno od vrste do vrste, neke se javljaju u proleće a neke u jesen.

Povodom aktuelne teme za prodavanje gljiva na Šabačkoj pijaci

-U pitanju su zelene pupavke, koje su jedne od najotrovnijih vrsta. U zavisnosti od količine koje se unese u organizam može da dođe i do smrtnog ishoda. Gljive u sebi poseduju različite toksine. Pojedine vrste izazivaju samo stomačne probleme. Najčešće do zabune dolazi posle kiše kada dolazi do spiranja ljuspica sa površine. Panterovka je takođe opasna koja može da se zameni sa Biserkom iz istog roda slično izgledaju, detalji su različiti. Panterovka i muharovka su izuzetno opasne, dok je Biserka jestiva i ukusna- priča nam biolog i dodaje:

-Ja se bavim sitnim gljivama, koje većina ljudi ne vidi u prirodi. One su prečnika oko milimetar do dva. Postoje oko desetak novih vrsta koje sam pronašao, a nove su za nauku. Do sada sam publikovao nekoliko radova o tim vrstama.

Foto: naturefg.com

GDE TREBA KUPOVATI PEČURKE?

-Gljive je potrebno kupovati isključivo u prodavnicama, jer se tu prodaju uglavnom šampinjoni i bukovače koje su gajene vrste. Na pijaci ne postoji nikakva provera- ističe biolog Dragiša Savić.

Mikološki savez Srbije okuplja gljivarska udruženja u Srbiji. Kod njih postoji polaganje za identifikaciju.

M.L.

Tagovi:

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
06.10.2022 20:36

Da li je to neki SNS biolog? Ja ne bih jeo to sto mi kaze makar da plate 3.000 ko za glasanje, a da li biste vi? 🙂

Last edited 1 Godina Ranije by SNS Uzivo
Gost
Vidoje
07.10.2022 10:57
Odgovori  SNS Uzivo

Koliko si samo opterecen snsom pa to je hit. Dolazim ovde da se slatko nasmejem komentarima s obzirom da i jesu neka vrsta komedije. Jeftina doduse, ali ipak jeste

Gost
SNS Uzivo
07.10.2022 12:12
Odgovori  Vidoje

Iskreno to bas i nije neko opterecenje, vise strah kad ti neki sns strucnjak nesto kaze, npr kako ste uspeli da upropastite onakav EPS? Bojim se i na sta ce ispasti npr ove zgrade i bolnice sto vi zidate, da odem kod lekara koga vasa stranka zaposli… 🙂

Gost
LaraCroft
10.10.2022 05:31
Odgovori  SNS Uzivo

A šta to ne bi jeo?Šta je pa predloženo?

Povezane vesti