Povodom Međunarodnog dana izbeglica besplatna projekcija filma u KCNS

       

Povodom Međunarodnog dana izbeglica, 20. juna, održaće se besplatna projekcija filma Želimira Žilnika “Destinacija Srbistan” koja počinje u 20 časova u Kulturnom centru Novog Sada.

U svetu se 20. jun obeležava kao dan snage, hrabrosti i istrajnosti 21,3 miliona izbeglica, od kojih je skoro polovina dece. Svake godine na ovaj dan svetska pažnja se usmerava na položaj izbeglih i raseljenih osoba širom sveta, na razloge zbog kojih napuštaju svoje zemlje i na poteškoće sa kojima se suočavaju u zemljama koje im pruže utočište.

Film “Destinacija Srbistan” predstavlja priču ilegalnih migrantia i tražioca azila u Srbiji, smeštenih u azilantskim centrima nakon dramatičnih putovanja iz ratovima i nemaštinom zahvaćenih područja Severne Afrike, Bliskog i Srednjeg Istoka. Oni prolaze kroz period adaptacije na život i društvene okolnosti u Srbiji. Međutim, u najvećem broju slučajeva njihov cilj je da stignu do zemalja Evropske Unije.

Dokumentarna drama osim socijalnopolitičkog konteksta u kojem su se migranti zatekli, pokazuje i njihove individualne vrednosti, tako da oni postaju junaci sa kojima gledaoci mogu da se identifikuju, i čiju sudbinu i borbu sa nedaćama mogu da razumeju.

Doku-drama /dužina: 94 min/ snimana je tokom 2014. godine na lokacijama u Subotici, Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru, Bogovađi, Banji Koviljači, Beogradu i Novom Sadu.

Nastala je u okviru projekta Evropske unije “Jačanje medijske slobode u Srbiji”.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: