Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Dijabetes je jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja i predstavlja javnozdravstveni problem. Od dijabetesa u Srbiji boluje skoro 770.000 ljudi.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Postoje različiti mehanizmi nastanka dijabetesa, pa samim tim ima i više vrsta dijabetesa. Najčešća podela je tip 1 dijabetesa, ta vrsta se uglavnom ispoljava u detinjstvu i ranoj mladosti, a njega karakteriše uništavanje ćelija pankreasa. To su osobe koje na terapiji odmah kreću na insulin. Drugi, daleko najčešči tip dijabetesa je tip 2, koji je tesno povezan sa prekomernom težinom, lošim navikama, ishranom i načinom života. On je sve češći, kako kod nas tako i u svetu, jer današnje društvo karakteriše nepravilna ishrana, stres i fizička neaktivnost. Takođe, doprinoseći faktori su i genetska predispozicija, na koju ne možemo uticati – rekla je za NS Uživo doktorka Olgica Jukić Neatnica, specijalista interne medicine.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Učestalost dijabetesa kod nas i u svetu je oko 12% i rapidno raste. Srbija je na 5. mestu u Evropi po učestalosti dijabetesa, što nas čini visoko rangiranim.

– Primetno je da se dijabetes javlja u sve mlađem životnom dobu. S druge strane, kada pričamo o preventivi, važno je stanje predijabetesa, koje možemo držati u normalni i ne kliznuti u dijabetes tako što ćemo voditi računa o ishrani, fizičkoj aktivnosti i načinu života. Dijabetes je opasna bolest jer je peti vodeći uzrok smrtnosti i peti uzrok opterećenja bolešću, kako u Srbiji tako i u svetu. Preko 40% ljudi zapravo ne zna da ima dijabetes jer on donosi velik broj komplikacija, a nije bolest koja boli i teško je primetiti bilo kakve simptome. Međutim, posledice dijabetesa su mnogobrojne, kao što je slepilo, gubitak funkcije bubrega, gangrena koja dovodi do gubitka jednog od ekstremiteta i slično. Ova bolesti leči se prvenstveno zdravim načinom života, a nakon toga ide terapija koja je prilagođena pacijentu – ističe dr Neatnica.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Doktorka Neatnica takođe savetuje da je u ishrani dijabetičara važno voditi računa o glikemijskom indeksu hrane. Glikemijski indeks hrane zavisi od vrste ugljenih hidrata i količine dijetnih vlakana u hrani kao i načina pripreme hrane. Povrće je važno dodati u svoj obrok jer ono upravo smanjuje glikemijski indeks i bogato je dijetnim vlaknima. Preporučuje se konzumacija ribe, piletine, ćuretine, voća, mahunarki, kao i integralnog hleba umesto belog hleba.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments