PRASE ILI RIBA Šta će se jesti za Đurđevdan? Evo šta nalaže crkva i srpski običaj

FOTO: VLADISLAV MITIĆ, SHUTTERSTOCK / RINGIER
Krsna slava Đurđevdan po crkvenom kalendaru ove godine pada u petak 06. maja, što bi po nekom hrišćanskom pravilu značilo da se toga dana posti, ali kako su zbog razno raznih okolnosti, ljudi propise crkve na svoju ruku decenijama unazad sami menjali, neizvesno je hoće li se ovoga dana na slavskoj trpezi naći riba illi prasence?!

Iako bi za neke druge kulture ovo bilo malo čudno, nije iznenađenje da se u srpskim domovima ista slava proslavlja drugačije. I dok se jedni strogo pridržavaju onoga što piše u kalendaru pa po tome za slavu koja pada u petak pripremaju ribu i gozbu na ulju, drugi su već uveliko rezervisali prasence koje će pečeno na slavski sto ići direkt sa ražnja.

FOTO: SHUTTERSTOCK, NIAID-RML / RAS SRBIJA

Trapava sedmica bez posta

Prva sedmica posle Vaskrsa naziva se Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom praznika. Ova nedelja naziva se i trapava sedmica tokom koje se ne poste ni sreda ni petak.

Da je Đurđevdan kojim slučajem pao u ovoj nedelji, pa čak i u petak, slava bi definitivno bila mrsna. Međutim, kako je slava ipak nekoliko dana kasnije, ovo pravilo ne može da bude opravdan izgovor zašto se Srbi posta na Đurđevdan ove godine ne pridržavaju.

FOTO: NADEZDA MURMAKOVA / ČESKÁ ILUSTRAČNÍ FOTOGRAFIE / PROFIMEDIA

Šta kaže crkva

Kako su za “Blic” nezvanično rekli sa Bogoslovskog fakulteta, ovogodišnji Đurđevdan bi, pošto pada u petak, trebalo da se proslavlja kao posna slava. Jednostavno takva su pravila, mada priznaju da su i oni po društvenim mrežama čuli različite stavove.

Profesor Bogoslovskog fakulteta Vladimir Vukašinović objašnjava kada bi slava Đurđevdan po pravilu bila mrsna.

FOTO: VLADISLAV MITIĆ / RINGIER

– Đurđevdan bi bio mrsan samo ako bi pao u prvi petak posle Uskrsa. Sve ostalo kada slava padne u petak je posno – objašnjava profesor Vukašinović.

Posne slave

Prema opisu iz crkvenog kalendara, ako se za slavu koja pada na post sprema mrsna trpeza, to je veliki greh, i u tom slučaju je bolje da se uopšte i ne sprema.

– Naime, kada neka slava padne uz post, ili u sredu ili petak, naprimer Nikoljdan, koji je uvek u Božićnom postu, taj dan se obavezno posti, bez obzira da li porodica iz nekih razloga ne posti taj post. Spremati mrsnu hranu za slavu je veliki i pogubni greh ako je post. Bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na greh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vreme kada crkva naređuje post – piše u crkvenom kalendaru.

Kako se dalje navodi, kad slava padne u sredu ili petak, a nije post, gozba i mrsni slavski ručak može se odložiti za naredni dan.

FOTO: VLADISLAV MITIĆ / RINGIER

– Pogrešno je, kako to neki čine, na dan slave kada je post, “prikazati” na trpezi malo ribe i posne hrane, a posle postavljati i služiti mrsnu hranu. To je svojevrsno licemerje, i nije dostojno hrišćanina, Srbina i pravoslavca, pogovo kada se zna da se može čak lepše i jeftinije pripremiti ručak od ribe i posne hrane. Postoji, čak i kuvar sa receptima za pripremanje posnih jela, koga bi trebalo da koriste domaćice koje pripremaju posnu slavu – stoji u crkvenom kalendaru.

Običaji usvajani bez realnog objašnjenja

Zašto se ova pa i druge krsne slave kod nas proslavljaju mimo crkvenih običaja, na ovo pitanje građani nema baš nekog objašnjenja, i uglavnom su u pitanju privatni razlozi. Neki kršenje tradicije pripisuju verskim pritiscima i događajima iz prošlosti, dok drugi smatraju da su to staromodna načela kojima ne treba robovati.

blic.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti