Претрага
Претрага
Close this search box.

Prateći program i radno vreme Galerije Matice srpske tokom državnog praznika 15. i 16. ferbuara

Foto: Ustupljena fotografija

Tokom državnog praznika – Dana državnosti, Galerija Matice srpske će biti otvorena za publiku u sredu, 15. februara i četvrtak, 16. februara od 10.00 do 18.00 sati. Ulaz za posetioce od srede do petka biće besplatan

Povodom Dana državnosti, 15. i 16. februara održaće se kustoska vođenja kroz stalnu postavku Galerije Matice srpske u dva termina: u 13.00 i 17.00 sati. Stalna postavka Galerije Matice srpske vodi vas na putovanje kroz srpsku umetnost dugu tri veka ‒ od slikarstva zografa u 18. veku do modernizama 20. veka. Šetnjom sa kustosom kroz vekove i stvaralaštvo poznatih srpskih umetnika, osetite duh prošlih vremena i saznajte sve ono što do sada niste znali o srpskoj umetnosti.

Umetnost 18. veka u kolekciji Galerije Matice srpske kroz odabir reprezentativnih dela (ikone, religiozne kompozicije i portreti) prikazuje likovni izraz tradicionalnog zografskog, ranobaroknog i reprezentativnog visokog i kasnobaroknog srpskog slikarstva 18. veka, dok postavka srpske umetnosti 19. veka Ljudi i događaji. Slika prošlosti predstavlja ličnosti i događaje značajne za istoriju srpskog naroda toga doba, kao i tematsku i estetsku opredeljenost umetnika kojom se potvrđuje značaj i mesto srpske umetnosti u kontekstu evropskog stvaralaštva 19. veka.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Vođenje se završava u sali 20. veka Modernizmi – kontinuiteti i sučeljavanja koja ilustruje proces transformacije srpske umetnosti od trenutka uspostavljanja moderne slike do njenog tematskog i formalnog razaranja. Izložena dela srpske umetnosti 20. veka sažimaju 70 godina traganja, preispitivanja i sučeljavanja različitih modernih slikarskih pravaca.

Pored kustoskih vođenja kroz stalnu postavku, biće dostupne HoloLens 2 naočare sa aplikacijom Doživi umetnost. Galerija Matice srpske je prvi muzej u Srbiji koji je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i komapnije Microsoft u Srbiji kreirao aplikaciju za HoloLens 2 naočare kroz stalnu postavku GMS. Zahvaljujući aplikaciji neka od najznačajnijih dela srpske umetnosti mogu biti doživljena kroz vizuru ovog najnovijeg tehnološkog dostignuća. Kroz tri ture – Doživi umetnost, Galerijska tura Save Tekelije i Potraga za blagom ‒ posetioci različitog uzrasta i interesovanja saznaju o umetničkim i društvenim fenomenima 18, 19. i 20. veka, o istoriji Galerije Matice srpske „iz ugla Save Tekelije”, kao i o umetnicima i njihovim delima na putovanju kroz vreme sa Magičnom Maticom.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti