Foto: Pexels

Svadbe u Srbiji u proseku imaju oko 200 zvanica, a prema tvrdnjama organizatora venčanja, koštaju oko 20.000 evra. Imajući to u vidu, nije nimalo čudno što više ljudi mladencima ne poklanjaju dekorativne predmete, kuhinjske uređaje i druge manje ili više korisne predmete, već ostavljaju koverat, u koji uglavnom ne stavljaju manje od 50 evra.

Prema pisanju RTS-a, prošle godine održano je skoro 35 hiljada svadbi, što je više nego inače, jer je korona mnogim mladencima, ali i restoranima poremetila planove. Dosadašnji prosek u Srbiji je bio 25 hiljada, a u Beogradu 10 hiljada svadbi u jednoj godini.

Posledice pandemije

Prošle godine je bilo vrlo teško pronaći slobodan termin u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima za ovu svrhu. Boško Bubanja, predsednik Udruženja ivent industrije, kaže da je ove godine znatno lakše pronaći slobodan termin za proslavu venčanja.

„Nije velika presija kao što je bilo u 2022. Bile su ogromne gužve za zakazivanje restorana, bendova, dekoracije, jer svi oni koji su planirali venčanje u 2020. i 2021. nisu mogli zbog korone, oni su to obavili 2022. Ova godina se očekuje da bude na nivou 2019. To znači da su nam april, maj, deo juna gotovo svi termini popunjeni, a avgust, septembar, oktobar ima dovoljno slobodnih termina“, rekao je Bubanja za RTS.

Foto: perlahall.com

Napravite rezervaciju što pre

Organizatori preporučuju da rezervišete svoj termin za svadbu i do godinu i po dana unapred, ako ste u mogućnosti.

Marijana Vukadin, direktorka agencije za organizaciju venčanja, kaže da mladenci već sad znaju da treba na vreme krenuti, obezbediti neke stvari – restoran, muziku, odnosno već u januaru zakazati venčanje u crkvi i u opštini, kada se otvaraju knjige.

„Za dve nedelje možemo kompletno sve da završimo, u tom smo poslu. Ali problem može biti da nešto što oni trenutno žele nije trenutno slobodno“, dodala je ona.

Korona, ali i inflacija, dovele su do velikog rasta cena, pa su sada svadbe čak 40 odsto skuplje, najviše zbog restorana. Za jednu prosečnu svadbu u našoj zemlji sa oko 200 gostiju, potrebno je izdvojiti i do 20 hiljada evra.

RTS

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dzle
30/03/2023 09:52

Pa šta je za srbiju ekonomskog tigra 20 k eur za svadbu?
Pa plata nam je 500 eur možemo mi to !!!!