Foto: Printscreen/Instagram
Pravoslavna Nova godina po julijanskom kalendaru dočekana je svečano širom Srbije, po trgovima, restoranima, a mnogi su slavili u svojim domovima u krugu porodice.

Tačno u ponoć vatromet u centru Vetenika i ovog puta nije izostao.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

U Novom Sadu održan je spektakularan Doček u okviru kojeg je širom grada održano više od 40 događaja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Pozorištu mladih, Srpskom narodnom pozorištu, u Kulturnim stanicema Svilara i Barka.

Koncert jednog od najvećih džez pijanista današnjice, Tigrana Hamasyana, održan je u Gradskoj koncertnoj dvorani, a afričke arenbi princeze, Nneke, u Sinagogi. Tijana Bogićević nastupala je u Kulturnom centru grada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Novi Sad (@visit.ns)

Veselo je bilo na u Beogradu, u Hramu Svetog Save služen je moleban. Slavilo se na Zlatiboru, u Nišu, Čačku, Kraljevu i drugim gradovima.

Umesto uobičajenog večernjeg koncerta Leskovac je, na Trgu održao popodnevnu novogodišnju zabavu namenjenu prvenstveno deci. Žongleri, klovnovi, hodači na štulama i junaci iz animiranih filmova uveličali su zabavu. Tradicionalni doček i ispred crkve posvećene Pokrovu Presvete Bogorodice u Jablanici. Uz Božić Batu, trubače, kolo nije manjkalo dobrog raspoloženja.

Iz bezbednosnih razloga nije bilo organizovanog dočeka Nove godine u centru severnog dela Kosovske Mitrovice.

U Gračanici je dočekana uz muzički program na otvorenom i vatrometom u ponoć. Pored dočeka na otvorenom, žitelji Gračanice i okolnih mesta Novu godinu su dočekali u restoranima i kafićima.

I brojni Srbi u dijaspori dočekali su Novu godinu, u Čikagu, Australiji…

Srpska Nova godina u narodu je poznata i kao Mali Božić, jer se tada završavaju božićne svečanosti.

Tako da oni koji je nisu čekali na koncertu, uz trubu ili tamburu, izabrali su da budu kod kuće uz svečanu večeru.

rts.rs/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Hedonista
14/01/2023 12:28

Neandertalci navijaci, tu postenog pravoslavnog coveka nemas. Sve dileri i zelenasi u sta se pretvorilo 90% mladih ljudi ako hoce nesto da imaju vise. Nazalost