Претрага
Претрага
Close this search box.

Pre 168 godina rođen je NAUČNIK koji je zadužio celu planetu: Tesla je počasni građanin našeg grada, a evo šta je sve u Novom Sadu posvećeno istraživaču u čast

Foto: Pixabay

Nikola Tesla ostaće upamćen po svojim naučnim dostignućima. Njegovi pronalasci omogućili su proizvodnju i prenos struje. Rođen je u Smiljanu 10. jula 1856. godine, kao četvrto dete.

Oduvek je pokazivao naklonost i zainteresovanost ka naučnim istraživanjima. Sa 19 godina preselio se u Grac. Ideja o rotirajućem magnetnom polju i plan za indukcioni motor javila mu se 1881. godine.

Prvi elektromotor na naizmeničnu struju Tesla je napravio 1887. godine. Industrijalac Džordž Vestinghaus kupio je prava na Teslin patent polifaznog sistema 1888. godine.

Tesla je počasni građanin Novog Sada

Grad Novi Sad je 1936. godine Nikolu Teslu proglasio za počasnog građanina. U Novom Sadu 1935. godine, pokrenut je radio-časopis “Tesla”. Njegovo ime nosi jedna od ulica Novog Sada. Teslino ime nosi i jedna od osnovnih škola u gradu, jedan od studentskih domova, a u naselju Telep osnovana je i Mesna zajednica Nikola Tesla. U Elektrovojvodini postoji memorijal muzejsko-galerijskog tipa posvećen Nikoli Tesli, sa naučnikovom bistom. U Dunavskoj ulici postoji i kafić posvećen Nikoli Tesli. Takođe, u Novom Sadu postoji i Tesla centar- osnosno srednja škola koja je posvećena mlađim generacijama koji žele da usavrše svoje znanje.

U prvom turbo kružnom toku u Srbiji, koji se nalazi na raskrnici Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice nalaziće se spomenik posvećen ovom velikanu

U središnjem delu “turbo” kružnog toka, nalaziće se deset metara visok spomenik Nikoli Tesli.
Grad Novi Sad u cilju dobijanja najkvalitetnijeg vajarskog dela izdvojiće za spomenik 5,4 miliona dinara.
Lik Nikole Tesle na 210.000 apoena
Prošle godine lik Nikole Tesle nalazi se na 210.000 apoena od po 100 dinara, a vrednost novčanica iznosi 41 milion dinara.
Foto: Pixabay

U Novom Sadu postoji nekoliko murala posvećena Nikoli Tesli.

Na Limanu nalazi se mural posvećen velikanu. Na fasadi zgrade  “Elektrovojvodine” prošle godine zbog održavanja šeste manifestacije “Dani američke kulture”, oslikan je mural Nikoli Tesli.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага