Predavanje dr Sofije Perović “Duša Monmarta” održaće se danas, 14. jula u 20 i 21 čas u Kulturnoj stanici Svilara.

Kao umetnik potpuno originalnog i autentičnog izraza Anri de Tuluz Lotrek otvorio je vrata moderni 20. veka, a inspiraciju je pronalazio u svom okruženju i umetnicima sa kojima se družio i provodio vreme. Predavanje “Duša Monmartra” koje će prirediti dr Sofija Perović – sorbonski đak i stipendistkinja Vlade Francuske, zamišljeno je kao šetnja Parizom Anri deTuluz-Lotreka, kroz mesta koja je on posećivao, gde je ispijao apsint i kreirao koktel “Zemljotres“, preko osvrta na muziku, ples i pozorišta u kojima je pronalazio svoje društvo i inspiraciju.

Sofija Perović dočaraće dušu Monmartra vodeći prisutne kroz mesta značajna za Lotreka i njegov umetnički krug, prenoseći utiske i doživljaje iz prve ruke, imajući u vidu da živi i radi na relaciji Pariz – Beograd. Biće ovo jedinstvena prilika da duh vremena doživite kroz prezentaciju osobe izvanredne umetničke i radne biografije.

Sofija Perović je čembalistkinja, operska rediteljka i docent na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Na Filološkom fakultetu u Beogradu doktorirala je 2017. sa temom “Razvoj antiheroja od egzistencijalističkog pozorišta do teatra apsurda (kod Sartra, Kamija, Beketa i Joneska)“, a na Fakultetu muzičke umetnosti godinu dana ranije stekla je zvanje doktora umetnosti. Zahvaljujući stipendiji Francuske vlade, 2011. odlazi u Pariz gde upisuje master 2 na katedri za pozorišne studije na Sorboni koje uspešno završava, a njen master rad “Armida i Toska u režiji Roberta Karsena“ 2013. objavljuje izdavačka kuća Presses académiques francophones. U Parizu upisuje i treći doktorat iz oblasti operske režije koji trenutno privodi kraju. Kao čembalistkinja usavršavala se kod nekih od najznačajnijih čembalista današnjice i održala je više desetina koncerata u zemlji i inostranstvu. Režirala je opere Krunisanje Popeje (Madlenianum, 2014), Ljudski glas (Bitef teatar, 2015) i Bela ruža (Dorćol plac, 2016). Autorka je muzičko-plesno-poetske parabole “7 sunaca i 7 luna“ (Dorćol plac, 2018), plesne predstave “Dugo putovanje u sarabandu“ (Bitef teatar, 2017), kao i projekta “La passíon del Barroco“ koji spaja flamenko sa muzikom za čembalo Domenika Skarlatija i Antonija Solera. Za vreme studija u Parizu radila je kao asistent dramaturga u Operi Komik, režirala je Sartrovu dramu “Iza zatvorenih vrata“ i održala samostalnu izložbu fotografija sa intervencijama “Granada, tierra soñada por mí“.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments