Predavanje Jelene Zimonjić “Prijateljstvo Ive Andrića i Zuke Džumhura” biće upriličeno danas, 13. jula s početkom u 17 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Ivo Andrić održavao je vrlo bliske veze sa porodicom Abduselama Džumhura, glavnog imama Vojske Кraljevine Jugoslavije. Rado viđen gost u domu Džumhurovih, književnik se zbližio sa njegovim sinom, putopiscem, scenografom, slikarom i karikaturistom Zulfikarom Zukom Džumhurom, te je kumovao na njegovom venčanju sa Vezirom Pelivanović. Jedini predgovor koji je Andrić napisao nekome, bio je upravo za Zukinu knjigu putopisa “Nekrolog jednoj čaršiji“. Poštovanje prema Zukinom talentu Andrić je istakao molbom da umetnik izradi njegov portret, kao ilustraciju za knjigu “Na kamenu Počitelju“. U Andrićevoj umetničkoj kolekciji sačuvan je živopisan Džumhurov crtež grada Burse s posvetom piscu, kao još jedna uspomena i svedočanstvo na dugogodišnje prijateljstvo. U okviru pratećeg programa aktuelne izložbe, Jelena Zimonjić iz Fondacije Zuko Džumhur govoriće o odnosu pisca i slikara, ali i o publikaciji objavljenoj 2018. godine, “Izabrana dela“ Zuke Džumhura.

U Spomen-zbirci je u toku izložba Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci, nastala kao rezultat saradnje sa Muzejem grada Beograda u okviru kojeg se nalazi Spomen-muzej Ive Andrića. Ovim projektom, Spomen-zbirka obeležava 100 godina od početka diplomatske karijere Pavla Beljanskog u Stokholmu 1919. godine. Izložbom se ističe pripadnost istom kulturnom miljeu ličnosti Pavla Beljanskog i Ive Andrića na osnovu kontakata i poznanstava sa umetnicima, kao i sadržaja njihovih likovnih zbirki. Iložba obuhvata izbor dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i dela iz umetničke zbirke Ive Andrića istih autora, a u postavku su inkorporirani panoi sa izložbe Muzeja grada Beograda Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata. Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Medijski pokrovitelji: RTV Vojvodine, Color Media Communications, Radio Beseda. Izložbu prati bogat program u vidu predavanja, projekcija i kreativnih radionica za najmlađe.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments