Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je telegram saučešća povodom smrti književnika i književnog kritičara Draška Ređepa.

“U ime Pokrajinske vlade i u svoje lično ime izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima njegovog dela”.

Draško Ređep je svojim stvaralaštvom obeležio jedno vreme u koje je utkao svoje eseje, književne kritike i nepresušni šarm i snagu erudicije. Svojim originalnim i po smislu i sadržaju teško dostižnim književnim i javnim istupima, ugradio je sebe u književno, filmsko i likovno stvaralaštvo naše zemlje u drugoj polovini 20. veka i u godinama koje su iza nas.

“Nedostajaće nam – poslednji bard srpskog severa.”

Draško Ređep rođen je u Osjeku 3. decembra 1935. godine. Кao esejist, književni i likovni kritičar i intelektualac, živeo je i stvarao u Novom Sadu.

Dugogodišnjim prisustvom i radom, na srpskoj i jugoslovenskoj literarnoj sceni ostavio je značajan trag i smernice za nova tumačenja naše i regionalne književnosti i njene istorije. Dve godine je bio u žiriju NIN-ove nagrade tokom koje su laureati bili Miloš Crnjanski i Danilo Кiš, 1971. i 1972. godine.

Radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Dobitnik je mnogih društvenih priznanja, dajući doprinos afirmaciji i zajedništvu rusinske, mađarske i slovačke kulture na našim prostorima. Od 2011. glavni je urednik Кnjiževne opštine Vršac, i višegodišnji je predsednik za dodelu nagrade Vukove zadužbine za umetnost, aktivan u književno-izdavačkoj delatnosti.

Preminuo je juče, 29. januara u Novom Sadu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments