Foto: princreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se sinoć naciji.

Gostujući u Dnevniku na RTS, predsednik Vučić govorio je o udarnoj temi, a to je nedolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, čija je poseta Beogradu bila planirana za danas i sutra.

Podsetimo, Lavrov nije došao u Beograd pošto su prelet njegovom avionu zabranile Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora.

“Sramno i nezamislimo”, ocenio je danas, između ostalog, Sergej Lavrov.

Predsednika Vučića je o otkazivanju posete obavestio ambasador Rusije u Beogradu, Aleksandar Bocan-Harčenko.

“Nisam iznenađen. Ja sam još pre nekoliko dana rekao da očekujem komplikacije. Mi smo iz dana u dan pratili. Naravno da morate da izrazite nezadovoljstvo”, počeo je predsednik Vučić.

“Takvu vrstu histerije i organizovanog napada na malu zemlju kakva je Srbija, dugo nisam video”.

“Kada govorimo o tome, to nije pitanje sticanja i gubljenja političkih poena. Pogledajte sve iz okruženja, sve njihove medije i političare. Nama je u prethodna 24 sata stiglo nikad više medija iz okruženja i cele Evrope da slikaju Vučića i Lavrova. Šta smo loše učinili? Samo nismo pristali da uvek budemo deo čopora”.

“Ne mislim na Amerikance, oni su još i najtiši. Rusiji ne smeju ništa, pa ajde da udaramo malu Srbiju. Od nekog Karla Bilta do Hrvatske”.

“Neka nastave, nisam fasciniran njihovim pretnjama”.

“Mi smo osudili upad u Ukrajinu, ali Rusija je tradicionalni prijatelj Srbije. Šta ćete da kažete ljudima da prekidamo odnose sa Rusijom? Zar stvarno mislite da treba da izbacimo Čajkovskog iz škola i opera? Pa šta deca da uče i čitaju ako ne Dostojevskog”.

“Neću ni ja kao predsednik da budem deo čopora”.

“Da ukinemo tradiciju?”

Foto: princreen

“Hteo sam da pitam Lavrova kad ćemo da dobijemo helikopter za gašenje požara”.

“Kako je to Vučić zlikovac kome treba otkinuti glavu? Hoćete li to da kažete i članici NATO – Turskoj, jer Lavrov ide u Ankaru? A Turska ima 32 puta više letova prema Rusiji. Da nećete da je izbacite iz NATO”?

“AP mrtva-ladan na dan kada sam razgovarao sa Putinom kaže: Vučić pogazio sve sankcije. Recite mi koje”!

“A to što ne koriste ruski gas… Gas ide preko jedne zemlje koja se graniči sa Rusijom, pa ga onda uzmu i kažu da nije ruski nego da je promenio državljanstvo”.

“Srbija će da čuva svoju politiku samostalnog odlučivanja, ali Srbija mora da donese nedosmislen zaključak. Srbija mora da požuri na svom evropskom putu, koliko god to zvučalo kontradiktorno, jer to je najbolje za Srbiju i njenu decu”.

“Razmišljam da li uopšte da idem u Ohrid na samit Otvorenog Balkan”, rekao je Vučić o putu planiranom za sutra i prekosutra.

Foto: Instagram/avucic

“Pred nama je teško vreme. Amerika uvodi vanredno stanje zbog struje, Švajcarska takođe… Na ruskoj nafti nama je, to jest građanima Srbije je iz džepa uzeto 600 miliona dolara godišnje, zbog sankcija Rusiji”.

“Mi nismo formalno, ali smo de fakto uveli vanredno stanje”.

“Neće biti jednostavno, ali to nije naša krivica. Borićemo se. Od naredne vlade očekujem da vodi snažno ubrzanje ka Evropi, ali se nećemo odreći naše politike”.

“Znate li koliko političara znam koji menjaju politiku kad ih pozove treća sekretarica četvrtog sekretara neke od manjih ambasada”.

O dolasku kancelara Šolca, Vučić kaže:

“Nemačka nam je najveći i najvažniji partner. Hvala kancelaru Šolcu. On je bio korektan, rekao je da će doći čak i ako Lavrov bude došao. To mu neću zaboraviti. Kad neko želi da vas čuje, mnogo je lakše. Mnogo važni razgovori”.

“Kakav crni optimizam. Pritom ne mislim na Srbiju, nego na sveobuhvatnu situaciju”, zaključio je Vučić.

Kurir.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Rus
07/06/2022 09:29

Tacno je trebao preleteti pa ova 3 picopevca od drzava ako imaju muda nek gadjaju,nestace iz istorije

Mrvica
07/06/2022 21:38

Ako im Rusi stave embargo na gas i naftu gotovi su