Predstavljanje novog koncepta kojim se jačaju kapaciteti za pripremu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine “Kaleidoskop” upriličeno je juče, 20. avgusta, u Limanskom parku.

Reč je o platformi koja povezuje umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije i građane, kako bi kroz različite procese tokom godine kreirali programe koje će, svuda po gradu, predstaviti najširoj publici.

Predstavljanju projekta, između ostalih prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković.

Prema rečima Nemanje Milenkovića, od 25. avgusta, kada je predviđeno i otvaranje “Češkog magacina”, do 30. septembra, treba da bude realizovano više od 400 programa, na preko 80 lokacija, uz učešće više od 1000 umetnika i 60 organizacija. Osnovni cilj je razvoj publike kroz proces mapiranja programa, stvaralaca i prostora za kulturu, čime se doprinosi povećanju vidljivosti kulturnih događaja, sa fokusom na vizuelne umetnosti, primenjene i izvođačke umetnosti, arhitekturu i književnost. Kako je ocenio direktor Fondacije, novi pogled na savremeno stvaralaštvo i bogato nasleđe zapravo nastoji da građani budu ti koji kreiraju sliku kulture prema vlastitom nahođenju i afinitetu, čime i želi da se postigne efekat “Kaleidoskopa”.

Prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića “Kaleidoskop” simbolizuje jedinstvo različitosti koje se izražava kroz jasnu kulturnu politiku Grada Novog Sada. “Projekat je sufinansiran sa tri nivoa vlasti, pa se praktično intezivira saradnja između Gradske uprave za kulturu, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Dobra vest je da ćemo veoma brzo dobiti nova sredstva od Republičke vlade, u iznosu od 250 miliona dinara, za Omladinski kreativni polis, odnosno investicije u Kinesku četvrt. Takva podrška nam daje snagu da nastavimo sa projektima koji kvlitativno pokazuju novu sliku grada”, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Na događaju u Limanskom parku predstavljen je i “Karavan”, pokretna kulturna stanica, u okviru kojeg je projektovan nemi film Čarlija Čaplina uz muzičku pratnju kamernog sastava.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments