Predstavljen projekat prekogranične saradnje na revitalizaciji Begeja vredan 14 miliona evra

       

Na koferenciji koju su juče, 26. jula u Novom Sadu otvorili ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević predstavljen je projekat “Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“.

Ovaj strateški projekat, vredan 13,85 miliona evra, od čega je donacija EU 11,77 miliona evra, finansira se iz Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Srbije sa Rumunijom.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je da je razvoj prekogranične saradnje važan segment politike Pokrajinske vlade, jer su prekogranični projekti značajan instrument kojim se doprinosi ostvarenju ubrzanog privrednog razvoja AP Vojvodine.

“Činjenica da će, po završetku ovog projekta, vodotok Begeja, posle više od 60 godina, ponovo biti plovan i da ćemo imati rekonstruisane prevodnice u Srpskom Itebeju i Kleku, pristanište i sidrište u Zrenjaninu, kao i biciklističku stazu u dužini od 40 kilometara od Zrenjanina do granice sa Rumunijom. To je od izuzetnog značaja za uspostavljanje i razvoj održivog prekograničnog transporta vodenim putem i, najzad, za razvoj turizma, pre svega onog nautičkog za koji Vojvodina ima izuzetne preduslove, ali i drugih komplementarnih privrednih grana“, izjavio je Milićević.

Ministar Jadranka Joksimović je izjavila je da u svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji postoje neiskorišćeni potencijali, koje treba prepoznati i definisati u projekte za koje se mogu obezbediti sredstva iz fondova Evropske unije.

“Sa Rumunijom od 2014. do 2020. godine imamo čak 88 miliona evra bespovratno, za projekte u pograničnim oblastima. Projekat ponovnog osposobljavanja Begeja da bude deo potencijala za održivi razvoj ovog dela Vojvodine jedan je od dva strateška projekta“, rekla je Jadranka Joksimović.

Na ovom projektu revitalizacije Begeja, reke koja izvire u Rumuniji, a uliva se u Tisu kod Titela, učestvuju, kao partneri, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“, Županijski savet rumunskog Timiša i Administracija rečnog basena Banat iz Rumunije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments