U zgradi Matice srpske u Novom Sadu predstavljeni su naučni časopisi na engleskom jeziku “Literary links of Matica srpska” i “Synaxa-Matica srpska international journal for social sciences, arts and culture”.

Program su podržali Gradska uprava za kulturu i Fondacija “Novi Sad 2021″, a tim povodom, pored gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, pozdravnu reč uputili su i akademik Matija Bećković, glavni urednik časopisa „Synaxa-Matica Srpska International Journal for Social Sciences, Arts and Culture” akademik Časlav Ocić i predsednik Matice srpske glavni urednik časopisa “Literary Links of Matica srpska” prof. dr Dragan Stanić.

Predsednik Matice srpske dr Dragan Stanić je istakao da su ti časopisi jedna od strateški važnih stvari koje će prezentovati srpsku književnost, kulturu i nauku stranim čitaocima.

“U gostima će nam biti mnogo ljudi iz inostranstva kojima treba da se obratimo sa odgovarajućim tekstovima kako bismo im približili šta je to o čemu mi razmišljamo, čime se bave naša nauka, umetnost i književnost i kako mi sebe vidimo u međunarodnom kontekstu”, rekao je dr Dragan Stanić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da ovi časopisi prevazilaze okvire Grada i da predstavljaju još jednu potvrdu da je Novi Sad sedište najznačajnijih kulturnih institucija našeg naroda.

“On zato s pravom nosi epitet ‘Srpska Atina’, ali ne samo zato što je vezan za kulturno stvaralaštvo iz prošlosti, nego je svakako i grad koji prati savremene književne tokove i aktuelne procese u oblasti kulture. S obzirom na to da je proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu, veoma je pohvalno i što novi fokus rada Matice srpske doprinosi još većoj dostupnosti čitaocima koji ne govore srpski jezik. To istovremeno čini Maticu srpsku vidljivijom, interesantnijom i u savremenim tokovima atraktivnijom. Veoma nas je obradovala činjenica kada smo na 25. Salonu knjiga u Budimpešti zajedno imali promociju Matice srpske i Grada Novog Sada, kada smo na toj međunarodnoj manifestaciji predstavili Letopis preveden na engleski jezik. Pored predstavljanja književnosti, sada zahvaljujući novim izdanjima imamo ediciju koja obuhvata društveno-humanističke nauke”,  rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da će Grad nastaviti da podržava ovaj i slične projekte Matice srpske.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments