Foto: SCNS

Direktor Studentskog centra Novi Sad Zoran Martinović, predsednik Studentskog parlamenta Ljubiša Bilić, student prorektor Damjan Vakanjac i predstavnici studentskih organizacija, obišli su danas Veliku studentsku menzu u Novom Sadu gde su sa studentima razgovarali o proširenju jelovnika koje je uvedeno povodom uskršnjeg posta, kao i o kvalitetu i izboru jela koja se nalaze na meniju tokom cele godine i pozvali studente da dostave svoje predloge kako da usluga u menzi bude još bolja.

Martinović je istakao da je Studentski centar otvoren za sve predloge i sugestije studenata, a predsednik Studentskog parlamenta Bilić, student prodekan Vakanjac i predstavnici studentskih organizacija istakli su da nisu dobili nijednu zvaničnu pritužbu od studenata na kvalitet hrane, ali su pozvali su studente da im se, kao legitimnim predstavnicima svih studenata Univerzitata u Novom Sadu, obrate sa predlozima i idejama o tome kako dodatno unaprediti usluge studentskog standarda.

Martinović je informisao predstavnike studentskih organizacija da se Velika menza sastoji od dva restorana, u prizemlju i na prvom spratu, u kojima ima mesta za istovremeno posluživanje 648 ljudi.

– Velika menza Studentskog centra Novi Sad ima kapacitet da pripremi i servira 10.000 obroka dnevno. U prizemlju ima mesta za istovremeno posluživanje 400 studenata, a na prvom spratu ima mesta za posluženje još 248 obroka istovremeno. Na oba sprata se služi hrana istog kvaliteta. Od marta prošle godine radi i restoran u prizemlju Spensa, sa 52 mesta, u kom od 11 do 14.30 može da se posluži 500 porcija ručka. U menzi se svakog dana posluži 600 porcija doručka, 3.500 ručka i 2.000 porocija večere – rekao je Martinović.

Foto: SCNS

Kuhinja Studentskog centra “Novi Sad” je jedna od najbolje opremljenih u celoj Srbiji. U dve smene, od 5.30 ujutru do 21 sat uveče, svakog dana 110 ljudi, priprema i posluži 6.500 porcija hrane.

Martinović je predstavnike studenata informisao da se tender za nabavkku namirnica sprovodi jednom u tri godine, da normative za ishranu i cenu korišćenja menze propisuje Ministarstvo obrazovanja, i da se hrana priprema u skladu sa strogim kriterijumima i recepturama, čiji kvalitet vrši Institut za javno zdravlje Vojvodine i nadležne inspekcije.

– Hrana koju pripremamo za naše studente je vrlo kvalitetna i raznovrsna. Na studentskom meniju nađe se više od 300 tona, najkvalitetnijeg mesa, ribe, voća i povrća. Na meniju se tokom cele godine svakodnevno nalazi više vrsta mesa, ribe i povrća i voća. Svakog dana poslužujemo tri vrste voća, a uz ručak je obavezan desert, a utorkom i četvrtom, desert se služi i posle večere. Takođe, sredom i petkom se na jelovniku nalazi više posnih jela, a za sve velike postove jelovnik se proširuje značajnim brojem posnih jela i namirnica. Jelovnik je vrlo raznovrstan i izbalansiran, prilagođen je potrebama svih grupa korisnika, uključujući i vegetarijance. Ujedno, za studente sa posebnim prehrambenim potrebama pripremamo i jedan broj dijetalnih obroka, koji su prilagođeni njihovim zahtevima – rekao je Martinović.
U osam studentskih domova u Novom Sadu stanuje 2.653 studenata, a usluge studentske menze koristi 10.000 abonenata, koji pohađaju nastavu na jednom od 14 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments